Rabu, 7 Julai 2010

weight watch

it has been almost 1 1/2 months we're here in Kyoto.. Alhamdulillah, berat mama makin stabil.. makan ok.. dan yang paling best berat badan turun.. syukur sangat.. tak payah dah nak ke MF ke, SW ke..

hehehehe

kalau korang nak tau, keywords yang banyak orang masuk kat blog mama ni adalah "nak kurus tanpa perlu diet" hahahha.. apekah? rasanya yang klik words to confirm masuk entry mama pasal premium beautiful..

hehehe..

itu kita citer kemudian..

la ni mari kita cerita pasal pemakanan mama..

owh sebelum tu,

let me reveal..

my current weight is..

jeng jeng jeng..




















62kg!!!!!


yeay!!!


i've lost 2 kgs here in Kyoto - hahahahhaa *gelak cekak pinggang gaya shin chan..

hehehe.. tak berlagak tau.. bersyukur sangat2..

that was my weight 2 years ago ok.. masa aiman kecik lagi..

hehehehe

how did I do that?

well,

firstly,

less santan pleasseeeeee.. - dalam sebulan setengah ni, kami cuma makan 3 kali kobis lemak, 2 kali kari ikan n satu kali nasi lemak.. semua kuantiti santan adalah dicatu!! sikit2 aje.. itu pun berjaga2 sebab takut stok tak cukup.. masak yang berlemak pun bila dah teringin sangat2..

secondly,

tak perlu skip nasi.. well, i ate rice at least once everyday.. sometimes twice! so, tak de hal la makan nasi.. tapi makan tu berpada2 je.. sama juga dengan benda bergoreng.. dahtu, mananya dok nak lalu makan sup je weh..

roti canai minta maaf.. la ni pun ada sepeket frozen punya.. sayang noks nak bukak.. so, jimat le lemak mama tak bertambah..


thirdly,

make sure portion sayur adalah lebih banyak dari ikan.. haaa.. yang confirm kena ok..

fourthly,

kalau boleh ganti susu pekat manis ke fresh milk.. kami sekarang berjimat2 je guna susu teapot yang tinggal 3/4 tin tu aje.. sementara nak tunggu bahan dari mesia sampai (itu pun satu hal.. lama benar) sedap juga bila bancuh milo guna fresh milk.. papa pandai sangat buat hot cocoa.. mama suke bodek papa minta dia buatkan.. hehehe

fifthly,

make sure ada rutin sikit exercise.. kami idak le exercise.. cuma hari2 imagine, 2 km kayuh beskal, 1 jam naik bas, walking tak hengat.. itu je la.. tak masuk lagi bila berkejar dengan anak2, kemas rumah, masak n normal chores..

kalau kat mesia memang le korang tak boleh nak naik beskal cam kami, tapi at least apa yang korang boleh buat adalah make sure parking jauh sikit dari pintu masuk, or try to use staircase instead of lift (lift jepun lembab, baik naik tangga.. dahtu kecik je pulak.. kudukut! haha)

then,

make sure rajin minum air masak dan jangan lupa supplement!!! bab ini memang mama tak miss punya..

last but not least,

keep breastfeed your baby!! owh, lemak2 ku 7 kilo lebih tu ada pada aidan.. hahahhaa.. siap pujuk aidan suruh sedut lemak mama ye..

not to forget,

siapa yang ada beautiful, make sure pakai ok!! rugi oo!!

kasi terbakar sikit kat korang..

cam statement kat facebook - skinny jeans mama ain't skinny anymore.. serius longgar..

semua pants mama kena pakai belt.. yeay!!

papa pulak memang dah hilang ke buncit nye.. alaaa.. takde teddy bear le mama kejap.. perut tu tempat manja2 ok..

but..


i am still consider fat in Japan.. sigh..

takpe..



kita tunggu bulan puasa ni.. hopefully leh pakai kebaya masa kak long mama punya Professorial talk nanti *wink prof ni!! - kak im, siap sedia ok!!!




so, kalau mama boleh, sure korang lagi boleh punya laaa..


gambatte kudasai!

8 ulasan:

Oyis berkata...

wah jelesnya! dulu masa kita mula2 dtg UK pon turun mendadak gak berat, pastu naik semula sbb kepala jem buat PhD o.O hehehe...

hopefully that's not the case utk mast. cerita mast ni jd pemangkin diri coz i need to lose weight badly nih, but these pounds does not seem to budge, haih!

liyas berkata...

got to see this kot
http://productsonsale.net/diet

KV berkata...

wah..jelesnya nya. Bila la kv nak pi nippon nak kurus jugak. Huhu

_mmm_ berkata...

GO MAMA!!!! GAMBATE NE!!!!!!
ma, convo kak yong zana kitorg tidoq rumah mama la eh? rase dida ade skali..jadik drebar..ngih3..kami nak berterbangan di awan biru p penang.gatai dak?? salahkan org adela!

_mmm_ berkata...

btw..OYIS, kem salam kat nor badrul anuar jumaat eh. ex student die kat um kem salam.

irda berkata...

62?????tidak!!!!!!!!madeh naik sekilo lg..dh 60 blk..huhuhu..xleh jd nie...ptg nie gak nk main futsal!!!hehehe~~~

Tanpa Nama berkata...

salam,
mast, kak im memang sentiasa sedia.....bagitau je, insyaallah bantuan akan tiba....tahniah sb dah nampak stabil di sana....teruskan usaha, kami disini mendoakan yang terbaik utk mast sekeluarga...
kak im akan mula cuti minggu depan...menanti 2 minggu terakhir sebelum new baby coming....doakan semua selamat...amin.

mast@work berkata...

kak im,

take care ye..

make sure kuruih balik lepas ni..

kita jemaah pakai kebaya.. hahahha