Selasa, 20 Julai 2010

soalan cepu cemas



gambar dari laman web medela


usia FS mama dah nak masuk 8 bulan.. dari malam pertama lepas bersalin aidan, tak miss ok.. ku lenjankan.. warranty masih ok.. sampai tahun depan januari


cuma nak tanya la kan..


perlu ke tukar kepala pump tu ek? botol dia?


sebab kalau puting anak2 pun kita tukar lepas 3-4 bulan..


ok ke kalau tak tukar? ada mudarat ke?


kalau kena tukar, nak kirim beli pada SIL mama yang bakal datang hujung bulan ni..

bila singgah kat few blogs (kak fid to name one) cerita pasal price breastpump ni mama setuju dengan pendapat kak fid.. harga dia mahal sebab kita beli technology dan namanya.. tak semestinya murah itu tak bagus.. terpulang pada ibu2 yang nak decide untuk BF.. pakai tangan pun ok ape.. janji semangat berjuang untuk BF tak luntur ok..
kiri kanan orang boleh cakap macam2. yang penting si ibu mahu kuatkan semangat..
lagipun, tak salah kan beli bpump mahai.. kalau henbeg boleh mahal, bpump pun apa salahnya mahal.. nak letak dalam henbeg mahai pun kan? hahahhhahambik!
mama masa beli FS pun bergolok bergadai ok.. berjanji sumpah setia pada papa takkan patah semangat.. hihihi.. syukur punya papa, family dan kawan2 yang support.. tanpa korang mana nak dapat semangat mambang ok..
kalau tak leh gurau, sila cari surau.. kat kyoto ni takdak surau, jadi pi la tempat lain.. hahahaha

6 ulasan:

Yen berkata...

haha ape la ko ni mas....aku setuju dgn ko...

aini aziz berkata...

xperlu mas..as long as belom patah dan boleh lg gune..xperlu..tp klo ko nak buat standby..takuuuuuuut la mcm² jd akan dtg..kite mane taukan..kone la ko boli...

mast@work berkata...

aini, tq beb.. aku skrg ada standby yg silikon pad tu aje..

Oyis berkata...

to be honest, saya x pernah tukar, sampai la si aisyah dah nak bergraduasi ni (2 tahun umur).

psl pump manual, mmg sama aje hasilnya, cuma lebih byk effort yg diperlukan, and amik masa yg lebih lama, takutnya bila benda dah susah tu, cpt la give up. awal2 dulu (dlm 3 hari pertama), saya pki pump manual. mmg terasa cpt je nak capai botol susu n bg formula. slps bertukar kpd mesin auto (mcm ayat iklan TV la plak), Alhamdulillah, kesabaran tu ada sampai la skang. apapon, mmg niat kena betul dan smgt kena tinggi yg penting.

PS: 3 hari lps masa atas flight br3asts bengkak sgt sbb duk tangguh2 ngepam (flight delayed, tp beg yg simpan pump auto tu dah di check in), bengkak sampai tahap x leh angkat lengan dan nangis2 dah, so masuk toilet flight tu dan perah pakai my two bare hands! bkn pump manual, tp mcm mmg bare terus. Alhamdulillah la jd dan yg mencurah2 tu mcm sama je kuantiti kalo pump letrik. Maknanya mmg sama aje hasilnya, tp perhaps twice as long

mast@work berkata...

oyis, betul.. usaha tu penting.. kaedah tu membantu je sebenarnya.. apa2 pun terpulang pada kita untuk memilih jalannya..

cam iklan pun ade oyis.. hahaha

Nisa berkata...

huh...ni menambah2 semangat ni! fs, tggu ye! nanti kan ku beli..hihi