Selasa, 20 Julai 2010

tips hari ini - naik bas awam

cerita tips hari ni sebab nampak ada foreigner (gaijin) jalan2 kat kyoto bawa map.. pastu tak reti naik bas.. so, cerita sikit la pasal sistem bas kat kyoto ni..

masa mula2 kami sampai pun memang tak reti langsung.. belajar pelan2 dan guided by friends here.. alhamdulillah, survive dong! dan tak perlu ambil masa lama untuk belajar sistem bas kat sini.. mudah aje sebenarnya..

firstly, kalau first time sampai ke kyoto, menaiki train ke, bus ke, shinkansen ape jadah ke, pi le singgah ke Kyoto Station.. kat first floor dia ada satu information counter sebelah isetan (remy kata usetan.. haha) dekat situ ada english counter, so tak perlu takut2 le.. pastu tanyakan city bus map.. depa akan kasi satu copy..

dalam city bus map ni ada tunjuk semua laluan city bus (untuk bandar kyoto je ek) termasuk dia bgtau no bus, stop kat mana untuk local sightseeing..

ok, bus kat sini ada beberapa sistem.. first untuk ring tengah kyoto.. yang ni city bus aje la banyak dan mudah..

yang kedua outer ring kyoto.. mama kena tukar bas naik outer ring punya sistem setiap kali nak ke kampus sebab kampus mama jauh dari kampus papa..

untuk outer ring buses, price dia based on distance.. tapi untuk inner ring memang flat rate..

nak naik bas?

ok, bila naik bas kat kyoto ni, naik dari belakang.. untuk outer ring buses yang bukan flat rate, ambil tiket kat satu box dekat pintu belakang.. kalau ada prepaid kad, make sure kad icoca ke, kansai kad ke touch pada box tepi box keluar tiket tu..



ini outer ring bus.. kat depan bus tu ada kotak, kat situ korang boleh tengok price tiket korang.. setiap kali distance bertambah dia akan tukar kat atas tu.. so, kalau tiket korang no 1, stick to bahagian kotak no 1 je laa.. ala, kotak tu ada atas cermin depan bus tu.. sebelah lampu hijau tu

bas kat sini memang on-time.. toksah korang risau.. tepat je dia sampai.. cuma korang aje le kena make sure tunggu kat situ on-time.. mama siap ade list timetable untuk refer pukul berapa tiap2 bas datang..


ini nye time table detail ok..

kalau nak mudah, make sure korang tengok kat website ni.. dalam bahasa jepun, tapi korang sure kenal incik gugle translate kan? hehe

yang ini pulak bas inner ring..

bagusnya bus inner ring ni sebab dia flat rate.. 220yen sorang.. pi la ceruk mana pun.. itu la harganya.. dekat atau jauh je depends on korang..


naik bus ini tak payah ambil tiket.. sebab flat rate so sama je bayarnya..



ha, tu harganya..

kalau korang takde duit kecik, toksah risau.. kat sebelah driver tu boleh tukar.. ada satu mesin letak je duit kertas 1000yen tu, keluar le duit kecik syiling2..

lagi satu tips paling best untuk orang naik bas, kalau korang banyak naik city bus ni dalam sehari - say more than 2 times, senang ambil one-day ticket (ichi nichi kippu) harga dia 500yen.. beli pada incik driver bas aje.. dia jualkan.. kalau pakai kad ni, lagi best sebab nak pi tourist site senang naik bas lagi.. dah penat, sambung naik bas lain pulak..

amacam, detail tak? hahahaha

lepas ni tips lain pulak..


khidmat masyarakat dari jepun tau ni.. ahahahha

5 ulasan:

alfa juliet berkata...

memang detail gile ko terang..bagus la mast, mana tau pas ni aku gi japan pulak ke..hehe...aku nak tanya la ko belaja ka sana dlm jepun ke bi? adakah kena belajar bahasa jepun dulu sebelum gi sana?

Nurzairul Isma berkata...

detail gila mas... pasni leh la bwk pelancong.. heeee..

TopsyTurvyMum berkata...

detail habis nokss!!
pasni kalau mak sesat kat jepun, dah tau camne naik bas sana..hehehe..

sini lak city takde bas, ada tram jer..
naik bas sini, kalau drive ada la 30 minit..kalau ngan bas 3 jam la..dia pusing2 ntah mana duluuu..hahaha..
mak tak penah naik bas sini..padahal depan umah ni ada bus stop..

mast@work berkata...

aza, aku buat semua in english.. phd tak wajib belajar nihongo.. selamaatttt.. hahahaa aku bab2 bahasa ni lembab sikit.. ooppsss

isma, konpem tak sosek pas ni haaa

kak TTM, sini naik bas ka, naik kereta ka konpem sampai masa dia sama.. sbb traffic light berlambak2.. kalau naik train/subway mmg laju berdezut..

Yen berkata...

mast, ni salah satu dr dr tesis ko ke hahaha...tips yg sungguh berguna tuk kami yg xtau bila akan smpi ke kyoto hehe