yang ini memang sempoi..
aaa..
kasi bau dulu.. hahahahha
so, ni resepinya..
- kuey teow 1 peket - weh, jepun pun ade la kuey teow.. tapi dia tebal sikit dari yang mesia punya..
- udang ikut sesuka hati
- kerang kalau ada, rebus siap2 - yang ni surrender aa kat jepun tak jumpa lagi
- bawang putih n merah untuk menumis
- 2 sudu makan cili boh - ikut sesedap rasa.. mau pedas tambah lagi
- 1 sudu makan sos ikan
- garam secukup rasa
- kicap manis sikit - dalam 2-3sudu makan
- taugeh
- kuchai
- telur
- yang paling trick sekali adalah - perencah nasi goreng adabi 1 peket! yep.. you heard me right.. perencah yang kaler merah tu ye noks
mula2 panaskan minyak n tumis bawang2.. masukkan cili boh biar sampai pecah minyak.. kendian masukkan perencah nasi goreng.. masukkan udang n kerang.. biar kejap.. pastu masukkan garam, sos ikan n kicap.. masukkan sayur2 n kuey teow.. last sekali telur..
trick char kuey teow adalah korang kena masak dengan api besar.. so tak boleh lama.. klung ketang klung ketang mesti kejap je..
ok?
sekian chef hari ini..
m
4 ulasan:
wuuuu... sodap nyo.... harus cuba pulak ni... huhuhuhu...
blog mast la penghibur ati aku kala sunyi haha...yg xthn tu "klung ketang klung ketang mesti kejap je.." tu yg buat sedap tu ehhehe
okeh..tetiba nampak sedap dan mesti try..heeee
Nak cube.. perut akak udah berbunyi
Catat Ulasan