Isnin, 19 Julai 2010

weekend n gion matsuri v2

harini jepun cuti hari laut.. semua org pi mandi pantai.. kami ja duduk rumah sebab ketiak dah peluh macam tak ingat punya.. dah hari kedua aircond pasang.. 2 jam je papa bagi limit.. huwaaa.. panas ok.. papa tu beruang kutub.. dia sejuk je sokmo.. amfibia jugak kut.. hahahah... sayang papa..

so, cerita pasal last week.. aiman dapat 2 kali swimming kat school dia. pastu hari jumaat petang ada natsu matsuri (summer festival) kat school dia.. enjoy cerita bergambar..




aiman.. star of the day




mula2 teacher2 school aiman menari.. siap gendang2 lagi.. sporting betul..



pastu budak2 umur 3-5 tahun buat perarakan ala2 gion matsuri.. tapi depa bawak tandu ada bendera2..

aktiviti ni kat school budak2 umur 3-5thn.. aiman punya school untuk babies up to 2 years old.. kat kindy besar ni ramai expat n anak2 student dari uni sekitar (kyodai terutamanya).. budak2 punya la happy..




ni cikgu besar sekolah aiman.. bagi berucap satu kali jugak.. ape dia cakap, mama tak paham.. toksah le hangpa tanya..


two brothers blue.. i loike..

lepas persembahan, depa kasi budak2 n parents masuk every classroom.. ada macam2 aktiviti.. setiap bilik lain2 aktivitinya..

mama kagum sebab depa create games dari benda2 simple je.. lepas tu pakai yang kitar semula.. rajin cikgu2 depa ni.. n kreatif gitu..



dalam bilik ni ada kolam inflatable, pastu ada ikan2 dibubuh paper klip.. anak2 akan tangkap ikan guna pemancing yang ada magnet kat hujungnya.. setiap bilik dapat le hadiah boleh bawa balik.. in this case ikan le.. takpun tangkap le babi seekor.. hahahhaha



bilik yang ini creative room.. depa bagi kipas diperbuat dari pinggan kertas, pastu ada banyak station depa letak sticker, budak2 leh lekat sticker yang depa suka and ada marker pen.. kalau kat rumah konpem mama menjerit bila aiman main dengan marker pen ok..


kat sini aiman main pancing baloon.. kat pemancing tu dia sangkut klip kat hujungnya.. pastu balloon tu berisi air diikat dengan getah kat hujungnya.. kena la kaut.. kolam tempat balloon tu filled with water.. budak2 suka la.. aiman tu pakai medal tau.. konon2 dapat hadiah sebab main bowling kat room sebelumnya.. kiut!


pastu ada juga room dengan makanan.. fyi, parents and kids tak bayar apa2 pun untuk ke festival school ni.. bagus kan? mama wonder bila kindy kat mesia tukar jadi macam ni.. budak2 happy, parents participate in everygames.. best betul..


lepas keluar dari kindy aiman, kami ke gion lagi sekali.. mama nak cari yukata (summer kimono) bersesak2 malam tu.. giler ramai orang..



nampak ke kami dalam gelap? hahaha.. amacam? kuruih tak mama? kalau hangpa kata gumuk, siap le.. hahahaha...


orang jepun ni boleh tahan juga.. lepak tepi sungai sampai malam2 buta.. yang budak2 muda dok mabuk2 pun ada.. fening nengok perangai depa ni..



hari sabtu pula plan asal nak ke gion matsuri.. bangun pagi kensel sebab ramai orang kami tengok kat tv.

jadinya tengahari tu kami ke rumah syida yang suaminya ke UK ada kerja sikit.. kami n kak yang's n radzi lepak sampai asar juga.. bawa potluck.. kami bawa nasi ayam, kak yang bawa mushroom soup, syida masak spaghetti..

petang tu janji pula dengan asyraf n abg imran main bowling (lagi?) hahaha.. mama tak main pun.. papa aje.. 4 game lagi.. tapi murah le.. bayar lebih kurang 1000 yen main sampai pengsan! serius.. limit 99 game.. hahahha.. giler sapa main banyak gitu..

lepas main, kami makan udon.. pergh.. sedap seh.. udon dia siap buat kat situ lagi.. lenkali mama ambil gambar..

sebab siang tu kami terlepas gion matsuri ingat settle la tak dapat tengok dah..

rupanya time malam nak balik tu depa bawak balik tandu dari temple besar.. dapat le merasa tengok..

pokcik2 jepun yang seksi.. ooppsss



ini takdak roda, orang dia tarik..

yang besar tu sampai tinggi 4 tingkat!!!



ini sami dia kut naik kuda..



kagum tengok kasut dia.. sekali dengan stokin.. nipis aje..

ok.. sekian liputan gion matsuri tak jadi... hahahha.. tahun depan la naaaa

3 ulasan:

KV berkata...

memang kurus laaa!!

mama glam berkata...

wow! nampak kurus ar mas!

mast@work berkata...

KV, aweng - kan kan kan? hahahhaa.. aku suka perdayakan orang.. mana aku kurus daa.. masih ada babat lagi kat perut.. hahahahaha