Isnin, 12 Julai 2010

kuasa Allah

semalam kami dapat singgah ke masjid Kobe.. finally dengar juga azan isya' setelah sekian lama tak dengar azan live gitu..

masa kat mesia rasa kurang sangat bersyukur dengan kemudahan untuk solat dan sebagainya.. bila kat sini baru sedar langit tinggi rendah..

kami syukur punya sahabat2 yang masih pentingkan solat.. sedih juga bila memikirkan tempat2 solat kami.. celah2 laluan tangga, kat bumbung, kat belakang pintu jalan.. huhuhuhu...

ada kawan2 solat kat meja makan aje sambil duduk.. tapi rasanya kami kat sini lebih tabah bila nak ibadah.. sebab tak semudah kat mesia..

masjid Kobe adalah masjid tertua di jepun.. survived perang dunia kedua, earthquake kobe.. subhanallah.. itu le kuasa Allah ok.. bangunan dia biasa2 aje.. lupa nak snap gambar.. insyaAllah kalau kami ke sana lagi boleh le kami amik gambar..

depan2 masjid tu banyak juga kedai2 halal.. tapi kami sampai dah malam, jadi dah tutup le semua kedai..

dah, nak pi mandi solat ok..

7 ulasan:

Oyis berkata...

betul tu. slalu nya bila kat obersi la dpt test benda2 fiqh yg kita blajar masa kecik2 dulu, solat x kira di mana saja, bkn saja kat surau, tepi jln, dlm lab, celah stor, etc, also bab2 fiqh lainnya spt amik tayammum ke, jamak ke, etc. bkn sahaja sola ibadah solat, posa, tp bab halal haram mknan pon jd lebih particular nya, sbb kat negara sendiri kita biasa took things for granted. thanks for the entry. menginsafkan

K.A.M.I berkata...

Mast,
Sangat2 benar...bila dah sampai kat tempat orang baru tahu betapa bertuahnya menjadi anak Malaysia...Pernah dulu kena kat France, tanya org kat c2 mana masjid dorang buat xlayan jer..sbb dorang kata masjid 'suka buat bising'...subhanallah...tercabar rasa!

Rizza berkata...

ye betul mast..

walaupun dah balik msia sekalipun...
ade terjadi beberapa kali.. kami ke alamanda.. surau penuh...
apa lagik.. amik je wuduk.. carik2 le celah2 mana.. atas sekali.. bentang lapik.. dan solat le kami anak beranak.... nasib dah biasa solat mana2.. tak le rasa janggal.. kot2 org yg nampak le nanti rasa pelik.... hehhe nasib le..
mana2 je di bumi allah ni kita leh solat....

Nurzairul Isma berkata...

syukur alhamdulillah dgn kemudahan surau dan masjid di mesia.. tapi masih ade juga yang ssh benar nak tunaikan kewajpan tu..

TopsyTurvyMum berkata...

Subhanallah..
memang betul..dah sampai kat tpt org rindu sgt nak dengar azan:(

mast@work berkata...

kena lebih banyak bersyukur teman2 di mesia

aishah zaharin berkata...

teringat akak punyer director msd masa kat syd, dia cakap, kita akan lebih dekat dengan islam bila ada kat negara bukan islam. true isn't it?

been there, done that. solat kat tangga, solat dalam kelas kosong, solat kat parents' room, solat tengah kawasan lapang. tabahkan hati.. mana tau, simple act itu akan bawa saudara² baru ke dalam Islam. amin..