Jumaat, 29 April 2011

definitely a keeper

* السلام عليکم * 


こんにちは q(^_~)p


tengah bosan menunggu papa balik petang tadi mama pun blogwalk.. terasa macam sedap aje congo bars ni.. jumpa kat blog bisousatoi dan refer kat sini <<-- mama follow recipe bakerella ni..


ya Allah, sedap weh!! senang lak tu.. kejap aje siap.. sementara tunggu sejuk keluar makan dengan syafika kejap kat kedai tendon.. balik2 wallah.. melantak biskut!!


tapi mama ada ubah juga recipe ni sikit.. mama pakai chocolate chips and raisins.. tekstur dia campur2 la.. cam biskut ada, cam kek pun ada.. luar rangup dalam kenyal.. apa lagi korang, cuba ok.. psstt: pasni tak main la oatmeal cookies.. hahahahaha



Congo Bars
2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened <<--- mama pakai 150gm
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!) <<-- mama pakai 300gm
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips <<-- lebih kurang 1/2 cawan mama pakai
1 cup chopped pecans (optional) <<--- mama pakai 1/2 cawan kismis

mama tak pakai mixer, cuma pakai tangan.. sebab based on the recipe, depa cakap lagi cantik tekstur dia kalau pakai tangan..

By hand:
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish. <<-- pakai silicon mat aje mama..
Bake at 350 degrees for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake. <<<---- lebih kurang 170degrees celcius
Cut after cool <<-- mama potong masa panas.. hahaha.. selamba noks
nak tengok hasilnya??

dapat penuh tupperware.. boleh simpan untuk sesi kunyah berikut

nak satu lagi la mama!
aweng, reen, fatin <<-- dah try jangan lupa upload gambar ok! :)

6 ulasan:

MULAN berkata...

ohhooo.... senang ni... tq tq... mesti sedap... senang nak buat untuk molot yang selalu nganga ni.. hehe..

yatie chomeyl berkata...

Sedapnya nmpk, klu tahu Ada ni dh singgah umah kak Mas semalam kui3x

Azhariah Zuber berkata...

kami pun nak singgah..jauh sgt mast..hehehe

aNiS tHe BumbleBee berkata...

nyam!nyam!!Best ahh..kunyah2 ni smbill lepak tgk tv..(mulut skang asik nk mengunyahhh jee keje)

kalo tambah badam pun cambest gak kan?

mama glam berkata...

Mas, aku dah cuba tp bapak hancurrrrr! Hangit ko! Aku slh tang suhu, aku letak max kt oven nye tuil tu. Hahahagagaga... Ni aku nk cuba lagi skali. Nanti aku update kt blog... Sian anak aku dok korek choc chip jer lah... Nasib nasib...

mast@work berkata...

mulan,

memang senang.. buat lebih simpan dalam bekas.. nak makan aje bukak tupperware.. hehehe

yatie,

lorr, kalau kak mas buat tak sedap malu je ngan yatie.. rumah akak ni terbuka aje.. kalau nak mai, bila2 pun boleh..

aza,

nanti ko singgah rumah kat mesia la yek..hehe

anis,

agaknya.. kak mas nak try bubuh kurma nanti.. tgk ape jadi..

aweng,

hahahha.. tak dapek den nolong.. oven ko tu sampai takdak manual ka sayang..