Rabu, 6 April 2011

kuruih ooo kuruih

السلام عليکم

bila mama tengok page nuffnang mama, selalunya orang akan singgah sini dengan keyword 'petua menguruskan badan' ataupun 'kuruskan badan tanpa diet'.. alamak, sorry la korang kalau ada yang kecewa masuk blog ni.. blog ni bukannya blog kesihatan secara hakiki.. sebab ada juga entri2 gambar makanan, gambar kami anak beranak buruk lantak.. ahahahaha.. ampun ek..

tapi mama nak share something.. antara kaedah untuk turun berat badan.. ramai yang buat.. mama tak buat la secara istiqamah.. cuma bila makan tengok aje kat resit tu tunjuk bendanya.. takpun kena sound sedas dua dengan cik adik aishah kalau tinggi sangat kiraannya..

CALORIE COUNT..

korang sure pernah dengar kan? ada kawan2 yang berjaya turun berat badan bila monitor calorie depa.. (kan ayu kan?) tapi kira kalori semata tak cukup la kalau tak ada exercise.. kalau tak mampu nak exercise 1/2jam tiga kali seminggu, korang try la kaedah macam naik tangga pi ofis ka, jalan tawaf shopping complex ka.. hehehee.. tu nanti kita citer lain la..

untuk yang pernah dengar pasal kira kalori ni, korang tahu tak berapa keperluan sehari korang? hasil pembacaan dari sini, sini, sini dan sini, berikut adalah sikit rumusan mama


  • pengiraan kalori ini paling sesuai untuk orang yang BMI nya dalam keadaan sihat.. (antara 20-25) kalau kita terlebih kategori BMI, kita kena kurangkan sedikit demi sedikit kalori yang diambil supaya badan kita tak terkejut.. bila badan terkejut, kita akan lebih mudah mengambil lebih kalori sebab terlampau lapar.. 
  • bagi pelajar dan remaja, jumlah kalori yang sesuai adalah antara 2,400 hingga 3,000 bagi lelaki dan 1,800 hingga 2,400 bagi wanita.. ini kiraan kalori sehari ok..
  • bagi ibu yang menyusu (dengan susu ibu ok, bukan susu lain), jumlah kalori yang sesuai mesti lebih 500 dari jumlah kalori yang biasa diambil sebelum mengandung.. jika kalori rendah, susu badan akan kena effect.. toxin akan masuk dalam susu baby.. (selamat mama kat situ.. ahahahha.. alasan makan lebih sket)
orang jepun adalah antara orang yang paling particular bab kira kalori.. semua makanan dia akan kira kalori.. kalau kat kantin uni dalam resit dia siap jumlahkan berapa kalori yang kita ambil.. huhuhuhu.. nanti mama ingat mama ambil gambar resit tu kasi tunjuk kat korang.. kat restoran takyah citer la.. kdg2 kat menu pun siap ada jumlah kalori.. kuang3

kalau tengok makanan depa kalori memang antara yang terendah la.. mana tidak, santan2 takde, manis2 kurang.. selamat la kat situ..

dari segi kuantiti makan, makanan jepun hidangannya agak banyak juga.. kami kat sini kalau makan nasi dia pun selalu makan saiz S je.. kalau dah lapar nak pengsan pun makan saiz M.. tapi orang jepun rilek aje makan saiz L.. hehehehehe.. tapi sebab kanji tu takde lemak cuma tinggi karbohidrat so depa ok la..

kalau korang nak cuba kira kalori, boleh aje.. nak try kat sini 

korang nak tengok rupa mama setahun lepas? 

HAMBIK!!
ni gambar visa.. ya ampun.. kembang merata2 ko! alhamdulillah.. dah 5 bulan mama punya berat badan maintain.. 55.5kg.. BMI around 21.7

alhamdulillah.. moga berterusan la berat ideal ni.. supaya sihat dan mudah nak jalankan tanggungjawab kat sini..

nak kira BMI kat sini

7 ulasan:

mama glam berkata...

hahahahha.. aku memang paling x bole tahan tengok gambar pasport ko tu mas! sib baik dah kuruih! Ada hikmah jugak ko kena sambung belajar kat jepun.. senang kirija nak kuruskan badan kan?

lia berkata...

x aci tau.... jenuh la lia nih nak kuruihkan badan tp gerak la 50g jer kot ha3...

mast@work berkata...

aweng,

aku tau aku tau.. hahahahahhaha.. tu la.. ada hikmahnya

lia,

gambatte!! boleh le.. kayuh kuat sket.. jogging byk le.. tengok awak jogging kat blog.. hehehee

Pembawa_Wacana berkata...

amalkan pose sunat lagi menjadik kot..;)

mast@work berkata...

Pembaca wacana, tq untuk ingatan tu.. Insyaallah buat juga

maya amir berkata...

dulu kiteorg slalu gelak sensei kiteorg bile tgk die jalan..laju mak oiii.. i penah gi jepun, berdiri kat lrt derang (train bwh tanah tu kat sana panggil ape ntah lupe dah:))..takleh nak gerak langsung..mcm ribut org jepun ni jalan.. no wonder laa org jepun ni particular psl kalori..they know that jalan cepat tu bakar lebih byk kalori:) one more thing, i terkejut tgk nasi kat jepun..gile gemuk..my foster mother, masukkan vitamin E masa nak tanak nasi..skali kuar, gemuksss duh nasi die.. ade relate ke ntah? heheh

mast@work berkata...

maya,

subway dipanggil chikatetsu

masak nasi dgn vit E.. wow.. kena belajar gak tu.. hehehehe..