Isnin, 22 November 2010

buku lima.. oppsss

pakai old editor jugak yang boleh rupanya.. huhuhuhu.. kadang2 benda advance ni kalau still beta version takde maknanya..

tak pe le.. bab2 gambar esok ku buat siap2 kat rumah and autopublish.. banyak benda nak citer.. visit imperial palace la.. bday papa la..

sebelum tu cerita pasal kekdah nak beli buku..

kat jepun ni sumpah memang hampir tak ada buku english.. macam menggila mula2 kami nak sampai.. so checklist untuk student - terutamanya student post-grad cam mama ni, sila la siap2 beli buku, takpun fotostat (ooppsss.. salah by-law, hihihi) apa2 textbooks dan rujukan tok nenek yang diperlukan sebelum mai sini.. masa kami nak prepare untuk exam haritu memang tahap hampagas aa.. jenuh beli online n minta tolong SIL bawakan buku.. nasib juga sempat..

tapi kepada yang memerlukan link untuk beli buku.. mama suggests few options..

  1. beli buku melalui koperasi universiti - kat kyoto uni ni memang boleh minta depa belikan.. tapi harus diingat.. nilai dia dalam matawang yen la ye.. kalau nak murah kena usaha lebih sikit..
  2. amazon.uk or amazon.us or amazon.jp - yang ini memang terkenal la.. korang memang boleh dapat yang reliable.. tapi, tips untuk beli buku murah dari amazon adalah cari yang paling murah at least dari dua atau tiga link amazon.. sebabnya jika publisher buku korang nak beli tu dari us, maknanya lagi murah la beli di amazon.us.. vice versa.. cari yang berbaloi.. kalau nak jimat (tak mau la kata kedekut kang kata mama mulut jahat..) pilih aje le yang paling murah shipping cost nya.. kalau nak cepat pakai expedited shipping.. mahai sikit tapi memang cepat.. zasss 2-3 hari leh sampai rumah dah
  3. dari sini link ni kawan mama bagi.. tapi mama yet to try.. katanya free delivery.. n tgk banyak juga buku2 dia..
  4. local distributor kat mesia pun ok.. mama dah try MPH..

ini cerita kalau takde kesempatan la nak keluar beli.. kalau ada kedai buku dekat dengan korang tak payah le susah hati kan?


by the way, korang kalau beli buku. korang kisah tak berapa nak spend? kami berdua (mama n papa) memang tak berkira langsung nak beli buku.. sebab tahu akan pakai.. dan mama dah pernah menyesal dua tiga kali sebab beli buku, pastu ada orang pinjam tak reti pulangkan, tak jumpa last2 buku tu dah tak ada dijual lagi.. aaa.. tensi sungguh ok.. especially buku2 study.. bukan senang ye nak ade copy untuk diri sendiri..

cerita pasal cost, last week ada labmate mama tanya pasal satu buku ni.. mama kata la mama ada buku tu.. buku tu cost around RM400.. tapi memang buku specialization mama.. good quality n full of information.. buku2 engineering ni kalau edisi dia berubah pun isi dalam dia tak banyak perubahan.. at least for the next 5-10 years.. ahaha.. gila lambat berkembang.. mamat ni kata dia nak tgk dulu baru nak fikir beli buku tu atau tidak.. aiseh.. dah kalau ko mmg nak pakai, cuba jangan berkira.. hmmpphh.. sebab nak dapatkan satu2 buku bukan senang.. dan memang kena jaga elok2..


I have few books that I treasure.. balik2 buka buku tu untuk rujukan.. so I am willing to spend.. papa once ada satu buku tu cost around RM700.. tp paperback aje.. sedih dia.. tapi sebab dia mmg pakai buku tu, mama tengok habis memang dia lanyak baca la.. which is good for me.. kalau beli henbeg mahai pun korang lenjan, buku mahai pun kena la buat kekdah sama.. cuma buku get higher respect from us la..

on the other hand, novel tu mama tak le kisah sangat.. I used to buy second hand novels.. dari zaman sekolah lagi.. dolu2 selalu singgah CM (ada 2 kedai kat ground floor.. penuh buku 2nd hand) and the mall kat depan food court tingkat atas tu.. sekarang ni ade lagi ke idak ye kedai2 camtu? and mama wonder, do youngsters these days read books?? I mean books.. not e book or pdf copy from internet ye?

3 ulasan:

noor berkata...

slaam ziarah n salam kenal mamaaiman..

Oyis berkata...

eh kita pon slalu gak gi kedai buku 2nd hand kat CM tu zaman muda2 dulu, agak2 kita pernah x terserempak masa belek2 buku masa kat kedai2 tu dulu eh? hehehe ...

mast@work berkata...

salam kenal noor..

oyis, weh, ada geng.. i like