Khamis, 11 November 2010

weight lose - my way

mama segan sebenarnya tau nak tulis ni.. takut jatuh jadi riak pulak dah jadi berdosa.. so, kalau korang rasa menyampah citer2 nak kurus2 badan ni, sila klik pangkah tu ye.. huhuhu...

ok, meh citer asal usul badan mama..

masa kawen mama adalah seberat 52kg (lebih kurang).. kurus seh!! sebelum2 tu adalah lebih kurus la.. tapi masa kawen tu kira sedap2 peluk.. thihihi..

rupa cenggini..
macam model majalah kawen kan? akakkakaka


lepas bersalin aiman cuma berjaya turun sampai 63kg.. more or less la.. pastu ngandung pula aidan.. mak aih.. naik sampai 75kg masa nak bersalin tu.. yikesss!!!

rupa masa sarat tu gini.. ok, sila pejam mata.. akakka

giler ah gumuk!

lepas bersalin aidan berazam tu nak kurus.. tak makan benda2 terlarang ok.. papa x bagi langsung mama try2 benda makan untuk kurus..

ok, usaha termasuklah gym, kurangkan makan (ye le sangat), pakai PB (ada penurunan) dan pi ma.rie fr.ance (banyak turun tapi giler habis duit haku.. beli henbeg lagi baguih!)

rupa tinggal lebih kurang gini la..

ala, korang tau la rupa aku camne kan?
masa datang japan, serius tak heran dah dengan badan.. mama tau berat terakhir adalah yo-yo antara 63-64kg.. 

orang kata jangan risau la mas, ko BF sure turun badan - separa benar..

orang kata, kalau tak makan nasi malam turun - separa benar..

tapi sebenarnya nak turunkan berat badan ni combination la..

bersenam, makan dengan sihat dan kalau ada PB jangan miss pakai (ku pun kadang2 miss).. itu la tips mama..

ada orang cakap, susah la nak turun sebab diet.. ok, pembetulan, badan kita perlu tenaga, tenaga datang dari makanan.. so, jangan skip makan.. cuma kurangkan makanan yang berlemak.. kalau bagusnya nak makan yang lemak2 ni masak sendiri.. tipu la kalau kata tak penat.. mesti la penat.. dahle kerja, pastu masak kan? mama tak boleh la nak cakap ape.. mama kat sini memang dah wajibul ghunnah kena masak.. so, tak boleh elak.. bila nak makan nasi lemak ke, gulai lemak ke, kari ke - semua mama masak.. tapi amaun santan tu dikurangkan.. lagipun kan jimat santan peket ku.. thihihi.. nak puas2 tu minta maaf la.. sekadar ade je lemaknya.. try la pelan2 kurangkan makanan berlemak.. insyaAllah korang nampak hasilnya..

pastu rajin2 bersenam.. tak semestinya kena ke gym.. kalau korang park keta, cuba park jauh sikit dari pintu masuk.. jalan kaki.. tolak stroller tawaf shopping complex pun kira senam, mop lantai satu rumah pun kira senam.. kat sini mama kayuh beskal 4km sehari.. jalan kaki nak sampai lab naik bukit tak berapa curam dari cafe.. kalau korang mampu untuk invest equipment gym bagus la.. ha, jangan pulak tak guna.. pi simpan dalam closet tu ape cer?? huhuhuhu

kalau benda yang sentiasa diamalkan, insyaAllah akan berhasil..

rezeki mama turun berat sebenarnya ni.. bukan buat apa sangat pun..

lagi satu, jangan lupa ambil supplement.. badan sihat.. bila dah duduk kat tempat tukar2 musim ni, penting untuk kita sentiasa sihat.. makan supplement salah satu usaha juga.. tak semestinya makan semua hari2, tapi kena rajin la makan.. baru badan lebih sihat..

pastu, make sure badan cukup air.. baru sistem boleh berfungsi.. minum air juga penting untuk BF.. nak bagi lebih susu (sob2.. bab ni pun mama sedih gak.. sebab susu dah mula merudum.. sabar banyak2)

vitamin yang mama makan.. nak beli shaklee?? nanti mama tunjuk caranya..

buat yang tengah cuba kuruskan badan, usaha ye.. jangan mengalah.. cari ikhtiar.. pakai PB (mau? leh contact mama.. harga kawan2.. hihihi), exercise, jaga makan.. insyaAllah.. berjaya

nota untuk diri sendiri - berat badan tetap 55kg - seluar saiz 27.. moga sentiasa sihat sampai ke tua.. amin

15 ulasan:

Oyis berkata...

inspired betul dgn cerita mast ni. saya ni kan, lps berentikan aisyah susu badan sbb dia dah 2 tahun lebih, terus naik mcm di pam2, walhal makan nya sama byk aje, and berjalan kaki aje kami ni ke mana2, duk Uk x de kereta. tolak stroller pon lebih ada la, dah budaknya tu makin berat skang. so mmg ternyata la pada kes saya, susu badan ni membantu, even org kata kalo budak dah 2 tahun tu, x byk pon susu ko tu yg dia hisap (byk jg sebenarnya, sbb saya jarang miss pump kat opis etc). sedih betul bila badan dah besar ni. nmpk nya aisyah nak kena ada adik cpt2, leh susukan lg, baru senang nak diet balik huhu..
apapon syabas mast! fewit2!

TopsyTurvyMum berkata...

haaaa..
hakakkk mmg suka citer kurus2 ni ekekeke...
Tahniah Mas berjaya ke berat keunggulan dgn cara yg sihat:)..55kg tu cun sgt dah kalau tgk bodyframe Mas tu.

FAM berkata...

dari cerita ko ni, aku bayangkan frame ko adalah sama dgn aku. maka, ko lah idola ku skrg! feeewittt. caiyok2..petua ku akan ku abadikan..eh, amalkan. ngeeeeeeee

mast@work berkata...

oyis, tolak stroller tu kira sebahagian exercise gak tu.. hihihi.. xpe.. pelan2 kayuh.. mas ni ha.. BF merudum.. stok ciput aje.. sob2..

mast@work berkata...

kak TTM, kita kasi semangat untuk orang lain ni kak.. lagipun kawan2 yang kenal saya sure tau saya da BESAR mana sebelum ni.. ahahahahhaa

mast@work berkata...

fatin, kalau sama sure leh kurus nye.. hihihi.. moh berjemaah kita kurus.. aku sudah lega bila masuk kedai jepun n try baju depa.. baru ada saiz..

yatie chomeyl berkata...

duk jepun ni senang nak kurus kot kak. sbb dulu masa sy anak dara, duk kat europe tu..berat naik tiap2 kali winter.

tp duk jepun ni, berat jd lg ringan dr zaman anak dara.

eh ke sebab sy BF baby SN lagi eh?takutnya kalau baby SN dah stop BF nanti berat naik pulak uhuhu seramm

...me... berkata...

wah...hebatnyer mas..syida nak turun 1kg pun susah..huhu...

mast@work berkata...

yatie, lagi ringan dari anak dara? fuiyooo.. tepuk tangan kak mas kat sini.. xpe2.. winter kumpul lemak ek.. hihihi

syida, awak tu nak kurus watpe.. dah comel dah tu..

lia berkata...

saya balik dr jepun, turun 2kg... may b sbb byk berjalan kot.. tp ni, da selamat naik semula ;p

Ayu Ikhwani berkata...

Wahhh.. Mas turun bnyk nyeeee.. dengkiiiiii

mast@work berkata...

lia, 2 minggu 2kg.. fuhh.. hebat2..

kak ayu, hik hik hik.. dah balik cam dolu2.. suke

MyBotanG berkata...

waaaaahhhh..nak tengok gambar wedding mu lagi.. tepek ler kat FB tu.. chumil...!!!!

pearl berkata...

ala, I tak jadi le tips 'masak sendiri tuh'.. Lagi I masak, lagi menepati selera, lagi banyak le pinggan tu di top up!...

mast@work berkata...

kak su, malu le.. kui3..

pearl, aik, terbalik kut kita ni.. mas kalau dah masak, letih2, jadi tak lalu nak makan.. huhuhuhu