Selasa, 9 November 2010

nasi minyak nan ado

ahad lepas kak yang n family lunch rumah mama.. kakak ku itu request nasi ayam.. tapi mak mintak ampun le, tak sempat nak pi beli ayam kat mesjid.. hihihi.. nak masak nasi putih rasa cam mak dara kekeringan idea.. huhuhu.. redha aje le.. ku lanyak resepi ni..


masa kat rumah syida haritu, mama try makan dia masak nasi ni sedap.. ala2 nasi beriani.. tapi versi kurang rajin.. akakakaka


nasi ni kira mild version of nasi beriani la..


mama google resepi sekali jumpa daaa.. tp dah tak ingat link mana satu mama amik..


so, ni resepi nya..


NASI BUTTER CCKK


bahan2 -
  • beras basmathi 4 pot (ku selamba lanyak beras biasa aje) - basuh, tos
  • air ikut sukatan periuk nasi korang.. lebih kurang 4 cawan air + 1 cawan susu segar - sebab mama takde susu sejat
  • rempah 4 sekawan
  • butter setengah cawan
  • daun pandan - pun lanyak tak bubuh
  • kismis
  • bawang putih 4 ulas tumbuk/ racik halus2
  • bawang goreng n daun bawang untuk hiasan
kekdahnya

panaskan butter, tumis bawang putih n rempah 4 sekawan sampai wangi. masukkan beras, daun pandan, garam, air n bahan tumis dalam periuk.. biar nasi start masak sikit, lepas tu baru masukkan susu segar.. kismis last sekali.. biar masak.. tadaaaaa.. SIAP!

senang aje kan?

mama hidang dengan daging goreng ala satay, kurma daging n acar timun.. hehehee.. ampun, gambar tak sempat amik.. thihihihi.. yang penting sedap!

nota: APA tu rempah 4 sekawan - baik puan2, rempah 4 sekawan adalah kulit kayu manis, buat pelaga, cengkih n bunga lawang



3 ulasan:

Queen berkata...

tak pernah berjaya buat this kind of nasi..mesti lembik tak pun jelatah..hahahahha

inah jeliterrr berkata...

mast, xda pic ker? nak gak tengok rupa nasi ccck tu mcm mana?hehehe..(minta maap...sy mmg byk songeh)

mast@work berkata...

queen, kena kerap buat baru jadi.. hihihi.. mas mula2 pun hampeh gak..

inah, tunggu le nanti bila ku rajin ku buat lagi