Khamis, 4 November 2010

Cuti Cultural Day

3/11 kami cuti.. aik, hangpa ingat kami tak ada cuti2 ka? sama aja kat mesia n jepun.. mesia jumaat ni cuti deepavali kan? hehehehe.. kami cuti Cultural Day..

memandangkan kami dapat 2 invitation, kami settle for KCIF.. lagipun Salleh (kawan kami) dah call bgtau dia pi sana, kami pun lajak le..

KCIF stands for Kyoto City International Foundation.. kat situ depa akan bagi bantuan untuk orang luar especially yang ada difficulties nak start living kat Kyoto ni.. kami pun mula2 tak tahu.. tapi ada kawan indon yang suggest, kami try la.. depa memang friendly.. dan willing to help.. dari cari rumah sampai ke masalah nak tolong translate kat pejabat gomen pun depa memang boleh bantu..


org jepun beratur nak masuk flea market.. time ni student semua borong dah.. hihihi

so, cuti cultural day, KCIF ni buat la event untuk orang2 jepun datang learn culture negara2 lain.. ada booth makanan (awat la mesian tak buat ek) sampai la ke flea market.. yang menariknya flea market depa priority untuk student.. wajib bawak student card.. untuk 1 jam pertama student dapat masuk dulu.. hihihihi.. pastu baru depa bagi orang jepun masuk.. kawan2 yang awal2 masuk macam2 la depa dapat beli.. heater la, blanket la.. baju2 la.. mama n papa dapat winter jacket.. murah dan masih elok.. syukur la.. nak beli baru kena fikir 2 3 kali.. mahai.. rezeki la.. baju anak2 kami tak dapat.. tp mama ada dah beli baju2 baru untuk depa.. bertahan la sampai nak masuk winter ni..



keluar dari flea market, kami lepak depan satu stage.. ada mascot show.. mascot dia siap boleh acrobat lagi.. layan la si aiman terpegun kat situ..


pastu around 1pm, kami ikut tour KCIF.. pi Nanzen-ji Temple.. dapat masuk free sebab KCIF yang bayau.. hahahaha.. selamat!! Temple ni dulu merupakan salah satu villa maharaja.. cantik sangat.. taman2 dia, deco dalam temple tu.. ada la tunjuk gambar rimau dia lukis kat dinding jepun (sila bayang citer jepun pintu sliding tu ek).. masa tu la baru tau.. rupanya jepun takde HARIMAUUUUU... jadinya, pelukis2 kat jepun, dia guna imaginasi berdasarkan cerita2 orang yang penah tengok rimau untuk lukis gambar rimau.. huhuhu.. kalau nak tengok rimau kan senang aje.. tengok aje mama.. ahahahhahha.. mak rimau! pastu, orang jepun dulu siap berimaginasi la taman yang depa buat menyerupai seekor ibu harimau dan 3 anaknya cuba menyeberangi sungai.. kalau tak pi dgn tour group sumpah mama tak tau.. selamba lepas tu mama cakap kat salah sorg tourist guy tu.. you should come to malaysia.. we have our own tiger!! thihihihi.. i even touched one before.. terpegun kejap mamat tu.. ekekkee

ok, sila enjoy gambau.. rajin pulak kali ni mama siap bubuh watermark laie..


temple and the boys (eh, macam boleh jadi nama band gitu kan kan kan?)



garden ni la dia kata cam tema mak rimau tu.. mama teka mak rimau n baby rimau tu adalah batu2 besaq tu la kut


selamba aja pose depan group tour..


fee yang telah dibayau.. selamat poket kami di situ


mama n papa conclude that next time adalah lebih baik jalan2 ikut tour group.. baru at least faham latar belakang tempat yang kita pi.. bukan main sembrono aje.. huhuhuhu..


2 ulasan:

alfa juliet berkata...

aku pun rasa lebih baik ko ikut group2, sbb ko akan explain detail kat blog ko ni..terasa mcm aku plak yg pergi sana...huhu

mast@work berkata...

aza, kan? lagi baik ikut group le lepas ni.. hohohoho