Selasa, 23 November 2010

Imperial Palace Kyoto

sebelum mula biar mama habaq kat sini.. tujuan mama share perjalanan hidup kat kyoto ni untuk meluaskan pemandangan korang.. toksah la ye perli2 kat belakang kata kami dok berjalan aje.. kerja kat jepun ni bagai langit dengan bumi sistem dia di mesia.. jangan nak ingat kami ni tak buat kerja pulak.. progress kami dipantau cikgu2.. tiap2 minggu report.. insyaAllah grad kami.. doakan kami dapat ilmu baik2.. instead dari ngumpat kami buat benda lagho, ada baiknya kita sama2 enjoy tgk muka bumi Allah ni..

last weekend mama n kawan2 di Kyoto buat ad-hoc plan untuk autumn.. sebab awal dec dah start sejuk lagi so nak buat aktiviti diluar tu payah le bebenar..

and this week kira peak autumn sebelum pokok2 menjadi botak dan daun2 gugur.. punya la ramai umat manusia kat kyoto ni tuhan aje tau.. hotel2 semua penuh (mama siap hint kat abah mama ajak mai sini thn depan tgk kyoto cantik sangat) sebab bukan setakat orang luar aje mai, rakyat depa sendiri pun ramai tak hengat datang melancong..
banner dia kertas aje!! ahahahha.. kalau mesia punye banner sure ada gambar menteri.. ape kes.. aaahhahaha.. ni gambar maharaja pun xde..




owh, kepada yang tak tau, kyoto ni diumpamakan melaka la kat mesia.. pusat pemerintahan jepun sebelum berpindah ke kyoto.. lebih kurang 500 tahun lepas baru maharaja jepun pindah dari kyoto ke tokyo.. tak le lama kan dibanding dengan melaka yang dah beratus tahun..
so, setiap tahun, imperial palace ni akan dibuka 2 kali setahun.. time autumn n spring aje.. dan dibuka cuma 5 hari untuk 5 jam.. hahaha.. korang bayang le pelancong serbu lagu mana.. location imperial palace kyoto ni lebih kurang 1km je dari rumah.. ahahahhahaa.. dekat cheh.. kami siap balik solat lagi.. jalan kaki hanya 20minit.. siap ku tolak stroller aje..
geng kyoto yang masuk dalam palace tu tak ramai.. yang senior2 tak masuk la.. depa cari port kat park keliling palace tu.. kami sampai palace around 10.40am.. selesai makan dalam pukul 2ptg.. pastu sambung sesi di rumah mama..
okay, baik kita mula cerita bergambar..


peta palace.. rumah mama kat belah atas seberang jalan tu..
ini salah satu pintu masuk ke ruang istana buat pembesar yang naik carriage

nama dia

ni la contoh 3 pembesar tu yang akan masuk kut pintu ini


ha.. ni kira antara visitor tu

ni salah satu waiting room untuk pelawat maharaja.. waiting room dia terbahagi kepada 3.. kena duduk dalam room tu berdasarkan ranking.. 

ni pintu lain pulak..

ni pulak nak masuk ke ruangan balairong seri dia.. ahahahha.. selamba je aku kasi nama

ha.. nama balairong seri dia

ni pulak dia tunjuk cara2 depa tukar langsir kat palace tu.. langsir palace tukar 2 kali setahun.. time autumn n spring.. untuk hadap sejuk depa akan pakai la langsir tebal.. dolu2 mana ada electric heater kan? ish.. camne le depa ek..

bergambar celah orang..

reflection dalam pond tu serupa cam cermin.. serius depa jaga taman dia cantik..

the 4 of us..

pokok bonsai dia sampai dah bosar cenggini dah

citer pasal pindah

open table geng kyoto.. hihi..

geng yang hadir.. gambar ni ada macam2 versi.. kat FB nye lain.. ahahaha

lepas ni kami bawak tripod aje le kekdahnya..

papa beruang

mama plis

lady m in the house

me n my boys

the ladies

the machos

apa yang mama leh conclude.. palace depa memang modest.. kalau nak banding ngan negara arab, rumah depa sendiri dah macam istana.. ini maharaja nampak cam biasa2 aje.. tp tgk gambar maharaja dia mak aih.. very graceful..

4 ulasan:

mama glam berkata...

mas, memang confirm ko dah kurus!

KV berkata...

owh, ada yg mengumpat kat belakang eh? Tapi bila lg nak berjalan tgk tempat org kalo dah berkesempatan. Kan?

ucufan berkata...

aku mahu koyakkan itu kasotttt

mast@work berkata...

aweng, ehem2.. mau hadiah ape beb.. hihihi

kv, biasa la.. mulut tempayan leh tutup.. mulut orang ape nak dibuek..

fano.. muhahahahahhahhahaha.. aku gelak besaaaarrrrrrr