Sabtu, 27 November 2010

Projek hujung minggu 1


sebenarnya masuk dapur pagi2 tadi misi utama adalah buat slide powerpoint untuk presentation progress isnin depan..

sekali perut berbunyi kriuk kriuk kriuk.. maka awal la ku mula kletung kleteng.. nasib papa bantu uruskan anak2.. mandi berjemaah n siap pakaikan baju semua.. i lap u very strong papa.. muaaahhh!!!

memang dah lama teringin nak buat menu ni.. dok bertangguh2 sebab ade je barang tak cukup.. nak kena tunggu hari jumaat papa pi solat kat islamic center tu la baru merasa dapat beli brg2 spesel.. dalam kes ni kulit popia..

projek 1 adalah.. jeng jeng jeng..


MURTABAK CCKK (resipi dari mulut tak sempat nak salin pun dari kak jalilah - dia hidang masa open house raya puasa dulu)

bahan2 - sukatan ikut main suka agak mama aje..
  • Kulit popia
  • Serbuk kari ikan 3 sudu makan - dibancuh jadi pes
  • Serbuk kurma 3 sudu makan - dibancuh jadi pes
  • daging cincang 1 cawan
  • bawang besar cincang 1 cawan
  • telur 3 biji dipukul dan diketepikan
  • garam secukup rasa
sikit je kan bahan2 dia..
ok.. kekdah nak buat..
  1. mula2 korang tumis bawang besar.. bila dah agak naik bau, masukkan pes kari.. biar masak sikit pes kari tu.. kemudian ketepikan dalam satu mangkuk
  2. pastu, tumis pes kurma.. dah agak2 naik bau sikit, masukkan daging cincang.. biar 3/4 masak.. kalau masak terus pun xde masalah.. tp make sure daging cincang tu korang toskan air dia betul2 tau.. biar kering je bahan ni jadinya
  3. dalam satu bowl besar, masukkan kari dan kurma yang telah siap dimasak tu.. ketepikan..
  4. untuk buat 1 keping murtabak, guna 2 lapis kulit popia.. sbb nnt kalau 1 aje terkoyak pulak..
  5. bancuh 2 sudu makan bahan rempah yang dah masak tadi dgn 2 sudu makan telur.. kacau2 bagi sebati, tuang atas satu keping kulit popia.. 
  6. lipat kulit popia tu jadi 4 segi.. pastu terbalikkan dia dan lipat di atas satu lagi kulit popia.. lekap kan kulit popia tu dgn air..
  7. goreng atas kuali dgn minyak sikit.. ala2 kat kedai mamak tu la..
SIAP!!!
ha, meh ku jamukan mata korang dengan gambar2 nya..


habis kecah dapur ku lanyak..

siap dengan teh tarik.. terbaikkkkkk.... nampak tak mata kecik atas tu??


4 ulasan:

pearl berkata...

I pun selalu buat murtabak guna kulit popia... tapi selalu craving rojak bawang.... mencari-cari resepi tapi masih tak sesuai untuk anak tekak kerna nak sebijik mcm yang pasar malam teratai jual...hehehe

mast@work berkata...

pearl.. ni my first time.. nasib jadi.. rojak bawang tu camne ek? hehe

sya amran berkata...

uit..haha..suke tgk si aidan terjenguk2 tu..tomeyyy..hahaha

mast@work berkata...

ngan, ko tak tau.. tangan kecik dia jugak la yang dah capai macam2.. aku yet to buy a decent baby chair.. dok berharap ada 2ndhand.. nan ado pulak..