Jumaat, 5 November 2010

chong cheng kletung kleteng

sebelum mula.. ya rabbi.. blogspot ni tukau lagi layout dia.. redha aje le

udah janji dgn cik inah n few friends kat FB pasal resepi masak chong cheng kletung kleteng mama (lepas ni edisi masak ku namakan cckk- hahaha) jangan tak tau.. mama masak semua yang jenis simple2 dan cepat.. especially untuk working mom macam mama.. err, study kira work jugak ek korang.. hihi..

ok.. menu no 1 adalah SEAFOOD CARBONARA CCKK (masa penyediaan - 15min)

ni ropa dia

bahan2 nya

  • udeng - kat sini banyak udeng beser2.. tapi masa masak ni mama pakai yang jenis merah2 saiz 1 jari telunjuk tu.. rasa dia sedap lagi..
  • lala/ kupang - ikut le suka korang.. basuh bersih2.. kalau isi dia besar buang terus kulit dia.. tapi mama ala2 nak tiru chef omputih, mama tinggalkan satu side kulit dia
  • sos putih - yang ni la yang mama main tipu weh!!! nak cepat laa.. kalau nak buat white sauce sendiri alamat melalak la si aidan tu.. kalau korang takde yang perasa ni... perasa campbell pun boleh.. dulu kat mesia ku belasah aje yang mushroom sup tin campbell tu..

dijamin halal - dah ade muslim check dgn company - kena declare oo.. kang ada kata doa mama tak naik langit.. muhehehehhe
  • bawang putih dalam 3 ulas.. racik halus2.. kalau leh dadu lagi ok
  • serbuk parsley.. kalau ada fresh sila la pakai.. ku layan serbuk2 aje le..
  • macaroni/ fettucine.. ikut suka korang..
  • air setengah cawan - kalau kering pakai lebih sikit
  • cendawan butang - nak lagi cepat? cari cendawan butang dalam tin yang dah siap hiris.. kat mesia ada cap ayam brand.. mahai le sikit.. tapi nak cepat kan kan kan?
  • garam sikit
  • paprika serbuk  untuk tabur atas pusara pasta
  • minyak zaitun
kekdahnya,

panaskan minyak zaitun, campak bawang putih sampai naik bau.. masukkan udang n kupang.. biar masak kejap.. masukkan sos putih, masukkan cendawan, parsley n garam.. SIAP!!!! haaaa.. kan cepat gitu??? kalau mau tabur, sila tabur grated parmesan n paprika ek.. dap2..

resepi kedua - KEK SARANG SEMUT CCKK (tempoh penyediaan sampai siap kukus 6jam - hahahaha.. pengsan!!) - diambil dari internet

yang ni lama bukan sebab ape nokss.. tp tempoh menunggu tu sempat ku keluar pi kedai, kemas rumah dsb.. akakkakaka

kek ni kali kedua mama buat.. first time ku pakai blender aje bancuh semua (kata tak cukup barang kat rumah) kali kedua baru pakai mixer.. itupun takde ayak.. kalau ada ayak sure lagi marbeles!!

bahan2nya
  • 4 biji telur
  • 2 sudu butter
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 cawan tepung & 1 sudu kecik soda bikarbonat - ayak
  • 1 sudu kecik esen vanilla
  • 1 cawan gula kastor - ku ganti gula biasa aje
  • 1 cawan air
kekdahnya

masak gula. agak2 nak hangit tu masukkan air, kendian tutup api. pukul telur sampai kembang.. pastu masukkan butter, pukul laie.. masukkan susu pekat manis sambil pukul.. pastu masukkan tepung sikit2.. n esen vanilla.. last sekali masukkan gula yang dah dimasak tu.. masukkan dalam loyang (ku pakai non-stick) yang dah leser dgn butter.. biar 3-4 jam.. ku biar 4 jam sebab sejuk gedi ape sangat la kek tu nak naik kan? pastu kukus sampai masak.. lebih kurang 1 1/4 jam ke 1 1/2 jam.. SIAP!!! aritu adik yang buat sabtu lepas tu dia letak strawberry syrup kat atas potongan kecil kek.. sedappppppppp... hehehehe.. sila try..



ni ropa sebelum masuk pengukus..


sekali keluar serupa sarang kerengga daaaa... hihihihihi


nota: senang la nak upload gambar dgn layout baru ni weh!!

nota 2: link nigella tu.. ada harapan tak? wink2.. dia cantek n pandai masak.. mama loike..

8 ulasan:

inah yg jeliterrr... berkata...

huhuhu...menu nampak sedap rupanya senang je nak buat...(cehhh...buat pun x lagi, eksen je aku ni lebih)...makasih mast resepinya, ko halalkan aku print ek...
aku saaayaaaaaaang ko...

mast@work berkata...

sila print dan cuba ok.. huhuhuh

yatie chomeyl berkata...

oo yg ni halal eh akak? yati br tahu, leh la beli jugak lepas ni ;)

mast@work berkata...

yatie, kak mas tgk kat blog yg yatie post tu la.. satu2 page kak mas bukak.. yang junjungbuih tu

aizuraawang berkata...

harituu i try you punya recepi char kuey teow... sangat senang and sedap ok!! yumsss!!

nih kek sarang semut tuu masuk que resepi akan dicuba...

aNiS tHe BumbleBee berkata...

terbaeekkk!! duduk kt luar ni baru la rasa nk menerai segala jenis masakan.kalo kt msia,main beli je laa..hihihi! bravo laaa babe!!!

alfa juliet berkata...

aku suka resepi seafood carbonara tu...mcm best jek nak try ar sekali

mast@work berkata...

aizura, char kuey teow tu mmg la i selalu buat.. nak cepat punya pasal.. huhuhuhu

anis, kalau kat mesia main order aje.. sini mana nak dapek? teringin je sokmo..

aza, cuba la.. senang ko.. aku balik lab sempat masak benda2 simple gini je le