Khamis, 30 Jun 2011

makin panassss

* السلام عليکم *

 こんにちは q(^_~)p

summer dah mula sejak beberapa minggu lepas..

tau.. tak baik mengeluh.. tapi ya Allah, mencabar keimanan sungguh..

kalau sekadar panas tu rasanya boleh tahan lagi la.. tapi yang tak boleh tahan adalah

ketiak basah nokss - tak agak2 bajet pajura
gambar google
melekit ya allah.. tidur malam pun melekit2 macam baru lepas lari maraton.. ampun.. tak tahan..

dah berkira2 dah kami.. nak beli air-cond.. rumah sekarang tak ada air-cond.. kipas aje ade 2 biji.. tapi bila dah terlampau panas dan angin kurang, kipas tak ada maknanya lagi..

mujur juga siang hari kerja budak2 ni pi nurseri.. nurseri ada air-cond.. balik rumah dah malam kurang la melekit sangat..

buat kawan2 yang dekat twitter, duit elaun ku udah masuk harini.. Alhamdulillah.. maka selepas bayar2 apa yang patut, rasanya wajar dah nak beli air-cond ni.. air-cond sini mahai dari mesia sebab dia bukan aja untuk sejuk, tapi untuk heater.. rega? paling murah kalo convert duit mesia dalam 2k++ la.. rasanya ikat perut sikit la bab2 berjoli2.. keamanan rumahtangga (haha) adalah lebih penting.. sebab nanti masuk bulan 8, hmmm.. lagi panaassssssss...

suhu tertinggi yang direkod untuk jun tahun ni adalah 39 degrees celcius!! (kat saitama, kampung shin chan -- eh, ni betul2 tau)

ada kawan mama bg link tips untuk sejukkan badan tanpa perlu air-cond.. nak baca klik sini yang lawaknya, salah satu tips tu, buat/cerita/dengar/tengok cerita hantu.. hahahahaa.. owh no no no no.. mak is pentakut ok!

pastu tips lain minum mugi-cha (barley tea) euuuwww.. itu teh aa, Aiman aje mampu minum.. cam minum ayaq rumput! ku rela minum oolong cha lagi..

ya Allah, ramadhan tahun ni dalam summer lagi.. mengingatkan summer tahun lepas ramadhan, ya Allah.. kuatkan la semangat aku.. dengan panas nya, dengan lamanya.. alallalalaa.. tinggal sebulan lagi aje ni.. bulan 8 peak summer weh.. gigit jari!

nota: puasa lagi harini -- maka tinggal lagi 4 hari ALHAMDULILLAH

13 ulasan:

Rai berkata...

tak suka jugak mugicha!!! mula2 tatau..terbeli bagi kat mak.. pengsan org tua tu..

wardah berkata...

salam..musim panas ke skrg kat jepun?? saitama kg sin chan ek kak?? nanti kalau pergi kg oshin kim salam dia tau...

gagaga ada lagi ke oshin zaman skrg??? =)

mast@work berkata...

rai,

kalo org ada kencing manis sesuai le kut mugicha tu.. hehe

wardah,

ye.. dah mula.. kampung oshin akak tak tau lagi.. nnt kalu dah tau akak habaq ok

TopsyTurvyMum berkata...

Bertabah la Mas..Tu saje yang mampu ku ucapkan.

Nak sejuk meh datang sini..Puasa time winter:)

4 hari lagi tu kejap jerrr

aNiS tHe BumbleBee berkata...

wahh..panas jugak kt sana eh...sini pun sama la..dah la tepi laut.ni pun baru start sejuk2 skit,ujan2 skit.

tambah2 badan ada 2 ni,hayoyo!!dgn blackout hari2.lagi ayoyo.ada aircond 10 bijik pun mmg xberguna dah.SL...oh SL...kikikiki!

mast@work berkata...

kak TTM,

tu aaa.. winter adalah best sebab malam cepat.. sejuk aje le tak tahan.. ye.. 4 hari lagi.. moga selesai minggu depan

anis,

bila summer, rasanya balik mesia lagi best.. haha

tu aa.. SL selalu blackout ek.. mujur tak disaman.. hahahaha

Nazatul Akhma berkata...

Mas, nak pasang aircond tu jangan lupa tanya tuan rumah dulu. Buat nya dia tak kasi pasang pulak. Dulu naza nak pasang water heater kat sink dapur guna duit sendiri pun tuan rumah tak kasi. Then have to think jugak what you're going to do with the aircond later when you're going back to malaysia. biasanya orang tak beli aircond sendiri

Oyis berkata...

oo panas gitu skali ye jepun, sini hari mmg pjg, tp suhu still sedap2 lg around 24-25C mcm tu. cuma kalo duduk lama bwh mentari tu mmg perit la kulit jgk

アヌム ちゃん berkata...

aa rumah sy ade je ekon..tapi tak bukak pun..nak berjimat la konon2nyaa..huhu..so far boleh tahan lagi..pakai kipas je.heee..tp panas gkla..huhu

mast@work berkata...

naza,

tq.. kami dah check dgn tuan rumah.. dia cakap, buatla kut suka ati kami.. hoho.. lega..

oyis,

bestnya suhu camtu.. nak keluar jalan pun tak risau.. sini dah start risau heat stroke.. last year ramai mati..

anum,

hebat la.. kak mas tak boleh tahan melekit2 tu.. cam gam pun ade

NadiahKhair berkata...

syukur elaun ko dah masukkkk..lega.
xyah brainwash manusia tuh :p

belilah weh, utk kesejukkan rumahtangga..jgn dah sejuk2 kluar lagi sorg sudah! parah! hahahah

mast@work berkata...

nad,

hoih.. tu kalo winter mungkin juga la.. dok bawah selimut aja.. keh2.. kerukunan rumahtangga adalah dilihat dari keamanan anak2 tidur.. tu dia!

Tanpa Nama berkata...

Make certain your ab belts have a different toning system.



Check out my weblog ... Flex belt
Also see my page: flex belt coupon