Selasa, 1 Mac 2011

Mekdi pun nangis

Last weekend buat ini





Daging burger homemade

Nanes la mekdi pasni.. Hehehhehe... Papa kata sedap.. Ce kalo dia kata tak sedap! Siap la mogok dapur.. Kekekkeke.. Sayang papa.. Tp bila guna kaedah kak ros jintanmanis ngan google chicken patty (suka suki je lanyak resepi tu) jadi weh!!! Miahahahahha.. Kalo tak jadi tak ku upload kat blog ni ye.. Pfffttt

Nak tau camne nak kasi tekstur burger or nugget tu serupa cam mekdi punya?? Haaaaa ni rahsia dia...




















Pakai tauhu!!! Yep!! Tauhu lembut petak tu le!! Haaaaa.. Tak caya kan? Kalau korang try sure punya la korang suka..

Ok, ni resepi dia



Burger Ayam Mudah

Bahan2:
Isi ayam, kalau guna bahagian dada 4 keping - boleh dapat at least 6 keping burger patty

Tauhu 1 petak
Breadcrumbs 2 cawan atau sampai adunan boleh dibentuk
1 sk garam
1 sk paprika
1 sk red pepper
1 sk sos lea & perrins worchester
1 sk lada sulah

Cara
Mula, blend isi ayam sampai halus.. Mama pakai blender aje.. Jgn taruh air tau.. Keluarkan dari blender, masukkan bahan2 lain dan gaul sampai sebati..

Pastu korang ambil dalam segenggam kecik letakkan atas potongan kecik baking paper, pastu alas lagi satu baking paper belah atas dan gelek bagi rata.. Kalau saiz dalam 1.5cm tu cantik aa.. Nak masak pun senang..

Korang boleh bekukan patty ni n masak bila korang suka..


Cuba tau.. Kalau ada method lain, bgtau mama, boleh mama try lagi..


- Posted using BlogPress from iPhone mama

7 ulasan:

NadiahKhair berkata...

woahhhh! mmg nanges mekdi pasni.

nad selalu buat pakai mince meat+salt+pepper+diced onion+telur+breadcrumbs

gaul semua and biarkan marinate then grill.

xpenah terfikir nak pakai worchester sauce..nanti mau try. tengsss mas! :D

mama glam berkata...

giler ar mas buat burger ayam sendirik! tabik srping wei!

TopsyTurvyMum berkata...

*nanges*

harus ku cuba jugak pasni!
semua bahan ader..tauhu lembik jer kena carik..tauhu keras je ader.

Nurzairul Isma berkata...

mas, blk mesia ku sarankan bukak kedai makan... hehehe....

mast@work berkata...

nad,

akan ku cuba pulak tambah bawang lepas ni.. kalau dapat minced beef nanti

aweng,

burger sempoi ko.. pasni kalau aku leh buat inti cheese baru tabik ok.. akakakaka

kak TTM,

sila cuba.. tp jgn nanes sampai waktu makan tau.. kih kih kih

isma,

xde maknanya.. setakat jamu2 kawan2 boleh le kut.. kui kui kui

Oyis berkata...

rajinnya mast. i guna yg segera aje hehehe, ngelat.

mast@work berkata...

oyis, sini daging burger mahai pastu payah nak dapat.. nipis lak tu.. tensi gue