Ahad, 6 Mac 2011

Chocolate Yogurt Cake

السلام عليکم

Chocolate Yogurt Cake

tak sempat snap masa kat rumah.. kat party pun xdan nak snap.. kita tunggu orang yang makan komen.. hohoho

the cake was indeed very simple and easy to make.. the idea was from ros jintanmanis and I stumbled into another blog (mama kitchen if i am not mistaken) for this simple recipe..

ok, pengakuan sikit, mama buat kek ni sebab kek ni tak pakai baking powder.. baking powder ku habis sudah.. wajib beli ni.. stok..

Ingredients
  • 3 medium size eggs
  • 250gm butter
  • 2 cups of sugar
  • 1 cup of plain yogurt
  • 1 cup of cocoa powder
  • 2 3/4 cup of plain flour
  • 2 teaspoon of soda bicarbonat
  • 1 teaspoon of vanilla essence
  • 1 cup of hot water
 Steps
  1. Preheat oven to 180degrees celcius
  2. In a pan, melt butter
  3. Sift flour and soda bicarbonat twice
  4. In a mixing bowl, beat eggs, add sugar when eggs are well beaten and mix it all together.
  5. Add butter, cocoa and yogurt while beating and mix them well.
  6. Add vanilla essence
  7. Add sifted flour and hot water one after another (make let say 3 times)
  8. Pour in mix into cake pan with baking sheet inside it. This to make it easier to take out the cake afterward.
  9. Bake the cake for about 45minutes or until well cooked.
  10. Cool the cake before decorating it with favourite frost.. this time I frosted it with cream cheese.. yumss

ماما أيمان

6 ulasan:

Rizza berkata...

waaa,,,edisi masak2 kek la...

awat tak tabur coklat atas tu.. hehhe mesti lagi best

mast.. kalau tak de baking powder ..leh ganti lain la..
1 tsp baking powder = 1/4tsp baking soda + 1/2tsp cream of tartar.. akak tak de try lagik pun...cuba la.. kalau ok bagitau..hehhe
kalau tak de cream of tartar ..may be boleh ganti garam..

...me... berkata...

sedap sgt mas kek ni..nyum nyum..:)

Oyis berkata...

agak2 kalo yoghurt tu bubuh yg ada flavour like orange ke, strawberry ke, in the end jd x orange-chocolate yoghurtcake, or strawberry-choc yoghurt cake? apapon terrer mast buat kek. kalo kita, slalu x konfiden nak bawak gi umah org, sokmo la bantat or merekah, or senget sebelah, huhu

mast@work berkata...

kak rizza, kek tu bolen aje sebab barang memang takde nak hias2 kek.. hehehe.. nak kuar pun malas ya rabbi sbb sejuk.. hihihihi.. nanti saya try substitute baking powder tu tengok apa jadi

syida, tq2.. hehehe

oyis, tak pasti la boleh jadi strawberry yogurt chocolate cake ke idak... hehehhe.. ala, kek yang ni pun merekah juga tau sbnrnya.. tp mas potong aje buang kerak2 tu.. sbb tu bubuh frosting.. kalau kek ni bogel lagi le org tak lalu nak nengok rupa dia.. tak santek! ahahahah

ucufan berkata...

o-semmmmmmmm

Ayu Ikhwani berkata...

Nak tryyyyy!!