Rabu, 9 Mac 2011

Tak mandi pun.. :P

السلام عليکم

Hari Sabtu lepas, kami dapat berita Aidan dapat masuk sekolah yang sama dengan Aiman.. lega weh.. dekat, mudah dan murah.. hehehe.. sebab sekolah subsidi kerajaan jepun.. sampai jepun kami bersubsidi.. kata student.. takdak income kan.. depa kasi la subsidi sket.. so, sabtu lepas kami pi sekolah Aiman nak ambil surat tawaran.. nanti kita cerita lebih lanjut la bab tu..

la ni mama citer pasal trip ke Kurama.. Kurama located at the north of Kyoto city.. dekat je dengan rumah kami sebab naik train biasa (dah macam tram pun ada.. tak laju) dalam 20minit.. dari Demachiyanagi eki, naik Eizan line.. turun last stop nama Kurama..

Aidan tanuki (raccoon) baca map tu.. hehehe

View on the way to Kurama sebenarnya cantik time Aki (fall) tapi masa tu kami busy tak pi la hala sana.. lagipun punya la ramai pelancong time tu, memang takleh nak bayang la bila masa nak pi..

papa pose disinari matahari (ok, tgk cam panas kan? suhu kat luar 10degrees.. hehehe)

genki

mama, tengok tu!

sampai kurama eki (station) nampak tak belakang atas pokok tu ada snow? cam iklan salem dulu2 pulak kan?

masa kami sampai memang pagi lagi, jadi tak ramai sangat orang.. senang nak jalan..

kat kurama ni ada cable car.. tapi haritu kami tak naik cable car.. kami cuma jalan2 kaki menghala ke satu tempat je.. nanti sat citer..

map kurama - english available (near train station)

souvenir shop.. kami cuma beli senbei (biskut beras) aje
Bigger kurama map nearby big junction (aiman cakap, mama, aiman nak naik train ni)

temple menghala naik cable car
pis!
ramai tourist

ada kedai ukir batu yang guna untuk decorate taman ala2 zen
sepanjang jalan yang kami lalu tu ada  sungai.. cantik sangat

kami nak p sini la
Kurama onsen is one of the best onsen in Kyoto.. Onsen is an open bath when you can view the scenery while bathing in hot spring.. masalah onsen adalah nak mandi kena telanjang bulat.. aiyoh! onsen yang ini pulak takde private bath.. so, kami yang malu2 badak ni minta ampun maaf la ye.. kui kui kui.. kalau ada ruang private bath mau juga mandi2 ngan family sendiri..

Link to Kurama Onsen Page

large click to view the text

tickets are sold at a vending machine
berasap2 ok hot spring dia.. huhuhuhu
ni hotel dia kalau nak bermalam..

dah, pastu kami pun turun balik jalan ke train station.. masa turun tu nampak le benda ni..

panjang gila hidung dia

tapi mama tak pasti pula apa citer disebalik topeng ni.. nanti bila tau mama habaq.. :P

ماما أيمان

7 ulasan:

maya amir berkata...

k'jaan jepun bagus kan..utk pelajaran, and heard after deliver baby nak breastfeed baby pun die kasik kan..

mast@work berkata...

Maya, ada tang depa ni baguih.. Ada juga tak baguih.. Kalo cheq reveal tang x baguih mau kan perambat cheq blk lagu mana.. Hehehe

yatie chomeyl berkata...

mmg kat onsen selalu ada patung macam tu. konon2nya macam demon yg jaga onsen tu la kot :p

mast@work berkata...

yatie, ya ka? huhuhu.. seram je idung panjang tu jaga onsen

Hanis MY berkata...

bestnyaa jenjalan ha ah jgn terpedaya dgn sinaran mentari tapi suhu kat luar sejuksss huhu...
takutnyaa patung tu pinocchio versi jepun...

NOR AKMAR berkata...

aik, cam ne kak yong kenal maya...mcm mana maya kenai k yong...hehhehehe....

mast@work berkata...

ni kak kemar ke?

hehehe

maya kawan di alam maya.. kawan kak kemar ke? kecik benar dunia ni