Khamis, 22 April 2010

ada sapa2 boleh bantu?

semalam dapat email dari sensei mama.. dia pesan standby ambil TOEFL/TOEIC untuk entry nanti.. alahai, tak laku ke IELTS tu? letih le nak ambil exam sokmo..

ada tak sesapa yang familiar exam TOEFL tu?

consult mama please..

thank you

9 ulasan:

rizza berkata...

Salam Mas,

saya dulu pernah le amik TOEFL (2004).. k
may be le ni dah lain cara exam dia kot..

kalau mas nak pinjam buku Toefl.. saya ade le... mai le dtg amik...

sya amran berkata...

mast..aku td sms akak aku..nnt die try2 tanye msian yg study kt kyoto...pa per, aku update kt ko ekk..

mast@work berkata...

kak rizza, susah tak? cam seriau je ni.. lebih kurang ielts ke?

ngan, tq sesangat.. nnt buzz ok..

ummi68 berkata...

boleh try sini
http://www.stuff.co.uk/toefl.htm

knv berkata...

apsal pegi jepun pun kena amik english test? memang cam tu eh?

Mummy Harith Hannah berkata...

Kat Jepun diorang mainly tekankan pada TOEIC jerr Mas, ataupon TOEFL (jarrranggg sgt tapi!).

The good thing is, TOEIC sgt2 senang. Believe me! Saya yg haprak english nie pon boleh laa dpt markah cun, Mas sure boleh score.

On TOEFL, no comment. Sbb tak pernah ambil. Rasanya TOEFL lbh complicated than TOEIC. TOEIC is wayyyyy senang... ;)

mast@work berkata...

kak non, most country sekarang memang require gitu.. walaupun bukan english mother tongue depa..

arnie, aku harus berbicara dgn mu lebih lanjut.. hehehhe

Ms Lola berkata...

toefl ni tak silap dulu objektif je la.. (ingat2 lupo, amik pun thn err... 1996 kot)

dia mcm ada ujian 'pendengaran' gitu.. hahaha

mast@work berkata...

ML, kalu objektif senang le.. ujian pendengaran tu ala2 ielts juge la.. cuma ielts nan ado objektif..