Selasa, 10 Mei 2011

saja bagi perangat - apple pie

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


dah2 nak dekat waktu berbuka ni la kita perlu naikkan semangat sikit <<-- aku tau hangpa dok mengganti puasa kan? keh keh keh

kasi up gambar ini satu kali

rope herot petot

baki kulit pie buat masa adik2 datang last week tu elok aje dalam peti ais.. idea datang lepas tengok blog mat gebu le.. sabtu lepas mama buat apple pie ni untuk minum petang..

ya ampun.. sedap seehhhhhh!!! *ayat jahat

nampak rentung, tapi itu garing mek.. gue suka garing2 ni.. hohoho

buat jalur2 adalah tidak pas - markah subjek seni adalah C.. hahahaha.. yang penting rasa adalah maveles *sapo laie puji? lakiden aa.. tak puji kalo kita gantung periuk aje di dinding.. kakakaka

EASY APPLE PIE

kulit pai (adunan dapat 3 biji pai saiz 6 - 7 inci - boleh simpan dalam peti ais)

  • mentega 250gm
  • 500gm tepung
  • 125gm gula
  • 1 sudu kecik esen vanilla
gaul adunan dan uli jadi doh.. pakai tangan.. kalau pakai mixer tak tau hasilnya jadi macammana.. bahagi jadi 3 - 4 bebola.. pakai yang mana diperlukan aje.. ambil 1 bebola untuk jadi base, separuh bebola lagi untuk jadi hiasan cam tikar tu..

canai 1 bebola setebal 0.5 - 1cm lebih kurang la.. masukkan dalam acuan pai, bakar separuh masak dalam suhu 170 degree celcius (aweng, sila take note.. hahaha ampun!) selama 17 minit keluarkan dari oven, tuang inti kat atas..

inti pai (untuk 1 biji pai)
  • 1 biji epal belah buang empulur tengah dan dadu
  • 1 sudu makan butter.. atau lebih kurang 10gm
  • 1 sudu kecik serbuk kayu manis --- cinnamon
  • 1/2 sudu kecik serbuk buah pala (kalau ada) --- nutmeg
  • 1/2 cawan kismis -- basuh.. kalau rendam mungkin lagi ok..
  • 2 sudu makan gula perang -- ganti gula biasa pun boleh, tapi kurangkan sikit sukatan, kata harga gula naik kan?
  • 1 sudu makan tepung jagung -- mama pakai katakuriko
panaskan butter dalam kuali, masukkan epal, gula dan serbuk2 cinnamon dan nutmeg.. biar sebati.. epal akan keluar air sikit.. masukkan kismis.. last sekali baru masuk tepung jagung.. kalau nak inti basah2 sket, kurangkan la tepung tu.. tutup api, tuang inti atas kulit pai.. hias la pai tu dengan jalur kulit pai.. tangan pengkau minta ampun maaf la ye..

last sekali kalau nak nampak golden brown tu, sapu le telur atas pai..

bakar lagi suhu 170 degrees celcius tu untuk 17-18 minit..

SIAP!


haa.. boleh le buat minum petang.. mama try tak masuk peti ais, makan esok petangnya pun ok lagi rasanya.. cuma panaskan dalam microwave aje.. nom nom nom.. dap dap..

kalau jadi buat, sila upload gambo n share ye korang.. hehehehe

6 ulasan:

mama glam berkata...

ko memang saje jer kan mas!

hmmm, ada sebijik epal lagi kat dalam peti tu... memang mcm kene buatlah weekend ni! eeeeee!!!!!!! nanti klu aku buat dan jadik, aku post kt blog... hehehhehe...

mast@work berkata...

ahahahahaha.. aku tau ko tengah marathon.. hahahhha

yatie chomeyl berkata...

mau buat jugak tp kena tunggu weekend daaaa

TopsyTurvyMum berkata...

huh! memang panass dapat tengok jerr..
Dah la lama tak mengepai nih. Kalau buat, memang sorang2 je la hadap sebijik pie tu, sorang2 je la makin gumukk.

アヌム ちゃん~~ berkata...

Salam..besdey girl dtg jalan2 cni^^ thanks ye sudi wish besdey :D

btw,sedapnyee apple pie~

mast@work berkata...

yatie,

sila buat.. senang.. hehehe

kak TTM,

kerja mengepai mmg akan sorang.. tp family akak tak gemar pai ka? huhuhuhuh.. nasib anak2 saya tak reti memilih lagi, semua sumbat aje..

アヌムちゃん,

tq sudi singgah