Khamis, 26 Mei 2011

Di malam hari, ditengah tensi (eh, rhyme pulak)

* السلام عليکم *

 こんにちは q(^_~)p

Owh, sangat rindu dengan blog sendiri.. siang adalah sangat sibuk2 nak menyinggah2 blog pun adalah tidak sempat.. ditambah tadi dapat emel dari supervisa (hahaha..) nak meeting progress minggu depan, maka perut adalah seperti washing machine sekarang ni..

tengah bosan2 sambil memerah otak buat kerja, moh mama nak share daily conversation dalam bahasa jepun..

dialog biasa bila borak dengan orang jepun,

A san - Ohayo gozaimasu (orang kansai - osaka, kyoto dan kobe, akan sebut u yang last tu.. kalau orang daerah lain akan sebut ohayo gozaimas - maksud, selamat pagi)
B san - Ohayo gozaimasu

A san - Kyou ii tenki desu ne.. (cuaca harini baik ye? - orang jepun tak suka tanya khabar, tapi depa suka cerita pasal cuaca.. hehe)
B san - So desu neeee (kan kan kan? - begitu lah) Kyou hare desune (Harini cerah dan baik)

A san - Genki desuka? (awak sihat? - dalam ayat ni awak tak disebut)
B san - Hai (sebut hait!) Genki desu (ya, sihat)
          - iie (sebut iyek) Chotto genki desu (tak berapa sihat la)

A san - Jaa.. Mata atode (jumpa lagi nanti)
B san - Sayonara (bye bye)

Jaaaa... amacam? ok kan? hehehehe.. pehni boleh le cong sket cakap jepun.. keh keh keh


6 ulasan:

Oyis berkata...

impressive hehe. bila la kita nak blajar ckp jepun ni. mast, tenkiu byk2 atas hadiah tu tau. dah sampai dah awal mggu hari tu, tp x sempat2 nak online. siap ada extra gift utk aisyah lg, dia mmg teruja. thanks once again ye.

mast@work berkata...

oyis,

welcome2.. harap oyis suka.. tu la.. lama dah tak nampak oyis online.. sure busy..

moga sihat2 selalu

MULAN berkata...

seronok gak belajar ni.. sampai terbelit lidah nak nyebut..

happy weekend..

mama glam berkata...

wah! wah! terror dah!

TopsyTurvyMum berkata...

Wahh wahhh..
nanti kalau kita dtg jepun suruh mas je la jadi jurucakap:)

mast@work berkata...

mulan,

mula2 terbelit juga.. tershashul pun ade.. hehehe

aweng,

teror idak laie.. setakat nak beli bawang boleh le.. keh keh

kak TTM,

jadi tukang cakap boleh le sket.. hehehehehe