Isnin, 9 Mei 2011

sahur tadi

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

sekarang ni subuh dah awal.. tandanya dah dekat dah dengan summer.. tsk tsk T_T

pengsan la.. lagi 14 hari *tolak harini nak kena ganti.. subuh sekarang masuk pukul 3.20 pagi.. maghrib 6.40 ptg.. alalalalalalallaa... jenuh kayuh nak qadha puasa ni..

jadi malam tadi mama sahur awal.. pukul 12 dah sahur.. papa teman.. bukan teman puasa pun, teman soru aje..

kami sahur poori..

roti kegemaran masyarakat benggali..

beli mana?

weh, ape cerrr beli2 weh..

buat sendiri le..



ahahahahahahhahaa

gelak gaya action kamen



giler jahat gelak camni..

kembung2 lagi tauuuuuu 

dulu sebelum mai sini pernah prof fauziah citer pasal roti ni.. pastu sampai2 je sini kak su ada buat masa party kat rumah dia *wink kak su.. bila nak buat makan2 lagi? hehehe

kalau nak tengok step by step, ce google youtube aje.. sure jumpa..

adunan mama buat separuh dari yang video ajar.. itu pun dapat 10 biji..

bahan2:
1 cawan tepung atta @ whole meal
1/2 cawan air suam --- agak2 la masa uli doh tu.. jangan basah sangat atau kering sangat
2 sudu makan minyak masak sayur
1/2 sudu kecik garam

gaul bahan2 dalam bowl.. make sure air bubuh sikit2.. jangan terus bubuh air.. gaul rata dan uli jadi doh.. check consistency doh.. biar sebati.. kalau bola2kan doh tu pastu gelek dia tak tanggal atau lembik berair..

kemudian buat bebola kecik2.. saiz bola golf..

pastu gelek nipis dengan roller

dalam kuali biasa letak minyak dalam 1 - 1/2 cawan *biar tenggelam

bila dah panas minyak masukkan lempeng yang dah dicanai tu.. slide kut tepi kuali jangan campak cam masak cucur tu..

pastu jirus2 minyak atas roti tu masak goreng.. nanti nampak la jadi gelembung..

bila dah jadi brown gold camtu angkat.. tos minyak..

makan dengan kari daging terangkat beb!!!

ce try..

senang seh..

7 ulasan:

mama glam berkata...

nampak sodap! terlioq wei puasa-puasa cengginie!

p/s: ko pun dah start marathon mas? chaiyok2!

ucufan berkata...

minggu depan aku start marathon 19 hari.....selamat.. subuh kita sama mas.. cuma aku nya maghrib awak sikit... berusahalah!!!!

mast@work berkata...

aweng, fanor,

aku tak marathon.. tak koser.. hahahahahaha... dua kali seminggu le.. isnin khamis.. tak larat ko.. panas sangat.. pehtu malam masih full swing bf aidan..

insyaAllah cukup..

good luck korang

TopsyTurvyMum berkata...

Tak pernah lagi try buat roti poori ni..nanti nak try jugak la..

Akak sini makin sejuk, subuh lambat lalalala

mast@work berkata...

kak TTM,

tak aci.. heaven betul kalau autumn.. saya suka autumn.. nyaman aje..

Hanis MY berkata...

dapnyerrr....hanis ada lagi 4 hari nak ganti huhu..puasa tahun ni mmg menguji kesabaran..lama tuuuuu, sori dah lama tak jenguk sini...

mast@work berkata...

hanis,

betul.. tahun ni cam cepat sangat panasnya..

kak mas selalu singgah blog hanis.. tak tinggal jejak aje.. hehe