Selasa, 10 Mei 2011

main sep sep

* السلام عليکم *

今朝から今まで雨がふるでしょう *dari pagi sampai la ni hujan turun.. さむくなります。*jadi sejuk <<-- prektis jepun sket

 こんにちは q(^_~)p

dari tengahari ni mama la duduk rumah.. pagi pi kelas nihonggo kejap.. tengahari pass baton dengan papa.. so la ni duduk rumah tengokkan aidan.. aidan dah tak ada bintik baru.. cuma masih ada spot yang berair.. harap2 1 2 hari ni boleh le kering campak dia..

harini dengan esok akan hujan sepanjang hari.. sabo aje le.. hujan kat jepun ni pesen alahai.. hujan nya macam malu2 nak turun.. tapi jenuh menunggu nak berhenti.. kelas pulak banyak kemain.. dengan nak ke kelas lagi, apa lagi.. maka main sep sep la kami sampai hari khamis.. mujur sv faham.. kalau tak faham mau mama meraung.. dah le banyak hari benar tak ke lab.. kalau kat rumah ni mana nye nak jadi study.. tengok dapur rasa nak masak.. kain tak berlipat bergunung, baju nak basuh lagi.. aiyoh!

dari weekend haritu dok baca paper.. banyak benar kes2 lemas ni.. sedih pun ya, geram pun ya.. betul la.. kesian tengok emak nya meraung2 anaknya meninggal sekaligus 3 orang.. mama tak sampai hati la..

tapi geram pun ada.. sebabnya point yang paling penting untuk diingat.. kalau ada hujan, walaupun sikit, kena la beringat, kita tak tahu kat sebelah atas bukit macammana hujannya.. jangan la ambil mudah.. kalau boleh tak payah la mandi2 di sungai atau air terjun.. jangan la ambil risiko.. bahaya.. air pusar dan arus bukan kita boleh agak..

betul maut ajal di tangan Allah.. mama percaya tu.. tapi sehabis mungkin jaga la diri sendiri dan anak2.. anak2 masih kecik.. 2-5 tahun bukan reti berenang.. hatta dah dihantar ke kelas berenang sekali pun jangan diambil mudah kekuatan air.. orang yang mahir berenang pun boleh lemas..

kepada keluarga mangsa al-fatihah.. moga Allah tempatkan roh anak2 yang tak berdosa tu dikalangan ahli2 syurga.. untuk yang hidup ni, jadikan la pengajaran.. ingatan untuk diri mama juga.. jangan ambil mudah dengan benda yang kita tak tahu..

wallahualam..

Tiada ulasan: