Khamis, 19 Mei 2011

I am no judge

* السلام عليکم *

 こんにちは q(^_~)p

In education, whether you are teaching or being taught, no question is a stupid question. It doesn't matter if the question might make you sound silly at your friends, but as long as you need to ask it to make you understand better, it is alright.

But,

owh,

there is a but..

If you just want to ask question for the sake of making sure that your teacher sees you as a 'bright' student or just for the sake of showing off.. then there is no point to it..

Mama perasan ada few of the students here (from the third world country mentality! <<-- haa.. hambik) suka sangat tanya soalan yang cuba tunjuk depa tu cam bagus.. alahaiiiiii.. mama semalam siap ingat dia betul2 tak tahu la.. maka mama nak bantu explain (sebab mama tahu), sekali dia cakap, owh, saya dah tahu jawapan tu.. lorrr.. nape dibuat gitu.. sekadar nak menunjuk? perasan betul!.. bukan sorang mama caught gitu.. banyak!! yang paling mama tak tahan, depa ni datang dari satu negara lak tu.. ape ada pakatan ke? kui kui kui

bila orang buat macam tu, dia sebenarnya tak hargai fungsi bertanya soalan.. jika kamu dah tahu let say 70%, kamu patut tanya soalan supaya kamu boleh faham 80%.. kalau kamu faham 50%, tanya la soalan sampai kamu faham 70% (tanya banyak kali sampai faham pun tak mengapa)

semangat tanya soalan2 bijak memang kurang.. sayang.. sebab peluang belajar dari guru bukan datang hari2.. gunakan lah sebaik-baiknya..

sekian, tazkirah khamis..

hehe..

6 ulasan:

ucufan berkata...

mast.. dulu masa belejar ada gak la member2 kita gitu.. tp bukan tanya kat lcturer la.. tanya kat org lain.. nak tgok kita tau ke idak cam dia... berbulu je mek...

Hazrina Ahmad berkata...

lo..nk berlagak je rupanya..siot je..baik takyah tanya...wat sakit ati jer..

tapi seriously mmg ada yg gitu...even ngajo ni pun ada gak kadang2 jupa..rasa nk lepuk jer..

Azhariah Zuber berkata...

kalu aku, dah makan pelempang kut budak tu...hihih

MULAN berkata...

loorr awat depa buat lagu tu.. tunjuk terer kot..

Fid berkata...

jenis tu satu hal
jenis bodo tak mau tanya satu hal juga hahahaha
ai tgh angin ngan minah bajet dia SUPER HEBAT tapi..mmmm....

mast@work berkata...

fano,

ada ek? mungkin aku terlampau lagho zaman dulu2 tu yang tak perasan.. kah kah kah..

reen,

tau xpe.. haritu selamba je cikgu tembak 'no answer' hahahahaha

aza,

cikgu tak lempang pun takpe.. bior kawan2 lempang.. keh keh

mulan,

adaaaaaaa... ramaiiiii

kak fid,

ce citer ce citer