Rabu, 13 Oktober 2010

pemetik anggur - budou gari

hujung minggu lepas kami dapat long weekend.. sampai isnin.. isnin adalah cuti hari sukan untuk jepun.. sila jangan tanya kat mama.. mama dapat cuti ku layankan aje.. sebab sabtu lepas sehari semalam papa tak ada kat rumah.. seminar sampai party.. dekat pukul 10mlm juga baru papa balik..

so, ahad kami melepas lelah seminggu.. jalan2 ke daerah Osaka.. kat Kashiwara.. ada Budou (Grape) picking link kat situ dia ada persatuan penanam anggur.. hihihii... persatuan ni akan terima visitor dan akan diberi pada tuan2 ladang.. kita bayar 1000 yen (lebih kurang) pastu boleh petik dan makan anggur sampai muntah kedarah... hahahhaha.. anggur ada banyak jenis.. dari kecik2 comel besar duit 1 sen sampai le sebesar telur ayam.. masa kami pegi haritu kira dah penghujung musim anggur (musim anggur dari hujung ogos sampai tengah oktober) apapun dapat le merasa pengalaman memetik anggur..


kat mesia pun patut depa buat camni untuk strawberry kita kat cameron tu.. baru la best!

kami beli sikit untuk dibawa pulang.. kasi tuan rumah sikit.. sebab haritu dia kasi apple terbaik dari jepun.. depa pi Nagano.. apple dia serius sedap! n rangup!

okey, sila enjoy gambar.. gambar kat FB je.. cerita kat sini.. muhehehhe



snip snip snip - sesi memetik anggur.. ada kisah pasal gunting.. papa terbawa balik satu gunting.. hahaha.. jadi cenderahati gitu





ye ye je papa pose.. hihihihi



budak kecik ni dapat berapa bijik dia capai.. ada la 3 4 biji gugur sebab tangan kecik dia tu.. ish!







depan tu semua ladang anggur.. serupa cam kat cameron la..

petang lepas selesai memetik anggur, kami makan kat yodoyabashi osaka.. stesen train besar kat osaka..

pastu kami ke kinokuniya osaka.. BOSAR.. tapi depa kat kat Tokyo laie BOSAR!! hehehhe.. merasa la juga aiman n aidan dua2 dapat buku..

petang lebih kurang pukul 7 gitu kami sampai di kyoto.. dinner dengan family kak yang di karafuneya (kedai parfait fav)

pastu balik rumah.. ponat!!!!!

owh, lupa citer.. nak ke ladang anggur dari kyoto naik train lebih kurang 1 jam 15minit.. pastu sampai kat stesen, tuan ladang akan amik visitor.. selamat... jimaatttt.. ahahhahhaa

nota: sorry ye semalam tak dan nak buat entry.. chaos sangat petang semalam.. harini pun akan chaos

5 ulasan:

Zety Zin berkata...

huuu bestnya tgk anggur dia!!

Eby Safiah berBelog berkata...

wah Aidan pun join petik anggur...sangat cumel.

KV berkata...

wah...syoknyaaa!!!

alfa juliet berkata...

agak2 kalau kat cameron buat gini, habis kut org malaysia kutip makan..hehehe

mast@work berkata...

aza, ok je.. tak rugi pun.. lagi baguih.. :P

KV, zety, lepas ni kalau ke cameron amik gambar camni jugak tau.. hihihi

eby, aidan makan haritu berapa biji aku tak leh nak larang.. syok je budak kecik tu kunyah2..