Isnin, 18 Oktober 2010

Nihonggo class 2

ok2, maybe mama lambat.. sorry le.. Lots of errands to do.. tapi dah janji kan? kita akan belajar nihonggo sama2.. hari ni mama ada kelas nihonggo lagi.. so kena catch up cepat2.. boleh sama2 kita speaking japanese.. kalau tak fluent, at least leh le cong sapa2.. aahahahhaa

ok2, sambung lesson hiragana..

as usual, urutan yang mama buat adalah

merah untuk hiragana symbol

hijau untuk sebutan nya dan kaedah nak sebut

untuk contoh perkataan

so, kita start

T- sound

ta - macam huruf arab taaa した- shita - under

chi - macam sebut taichi くち - kuchi - mouth

tsu - macam nak sebut two tp lidah pelat (hihi) つくえ - tsukue - table

te - macam sebut teh て te - hand

to - macam toto tilam tu いと ito - thread

N - sound

na - sebut aje le na! hohoho なつ natsu - summer

ni - sila sebut ramai2.. niiiii にし nishi - west

nu - same je le cam atas. nuuuu いぬ - inu - dog

ne - sebut macam ney ねこ - neko - cat

no きのこ - kinoko - mushroom

H - sound

ha - macam gelak hahahaha はこ - hako - box

hi - macam hidung ひ - hi - fire

fu - yang ni aku pun tak paham awat jadi lain.. hihi ふね - fune - ship

he - macam helikopter へい - hei - fence

ho - macam santa claus gelak.. ho ho ho ほし - hoshi - star

cikgu no 2 kata (papa le.. hihi) cukup sampai sini dulu.. nanti kita sambung laie.. hihihi

1 ulasan: