Rabu, 6 Oktober 2010

on potty training

semalam ada sorang kakak senior tanya macammana mama potty train aiman.. hahahha.. ampun! mama kalah le bab teknik2 mengajar anak ni.. tak cukup penyabar le.. kelemahan betul bab2 mendidik aiman n aidan.. tak bagus, tak bagus (sambil geleng kepala)

ye aa.. orang lain anak 3 tahun dah hafaz quran, dah boleh baca buku cerita labu labi (eh, tah ape2 merepek) dah boleh buat itu ini.. well, anak kami sempoi aje.. takde nye mama n papa nye beria2 bab tu..

bagi kami, biar la kata kami kolot ke ape, kami nak anak2 belajar melalui bermain.. in this case, physically.. kami tak kata method parents lain tak bagus.. tapi mama tak mau pressure anak2 dengan method2 yang memeras otak depa.. kesian ok.. time mama dulu sampai ke tadikan seronok main2 aje.. takde nye pi tuisyen or english classes.. eh, mama pernah cite tak mama hanya start membaca masa masuk sekolah rendah.. hau hau hau.. nasib juga jadi orang.. ce kalau jadi hantu? kih kih kih..

alhamdulillah, anak2 kami tak terlampau attach dengan tv or apa2 benda media ni.. depa suka tengok tv or computer, tapi tak reti duduk lama2.. mungkin juga sebab depa boys.. depa suka melasak.. sebab tu ramai tak tahan dengan perangai aiman.. memang lasak.. sebab kami layan dia gitu, dari kecik2 kami biar aje dia lasak.. tapi aiman jenis memerhati n menyerap.. dia belajar dari kaedah tengok, faham n buat semula.. contoh terbaik dia pandai main jigsaw puzzle untuk budak 5 thn!!! kami test tengok dia boleh buat tak.. well, dia boleh selesaikan 60pcs jigsaw puzzle on his own!! pandai la.. aiman jenis memorize gambar.. dia guna mata banyak.. dia kenal tempat, kenal train yang dia nak naik.. ye aa.. train sini banyak.. aiman boleh kenal nak naik subway atau local train.. hehe.. mama rasa berbunga hati bila tengok aiman grow up well..

owh, melalut dah.. cerita pasal potty train.. lega ok.. orang jepun yang tolong.. hahahaa.. teacher aiman train aiman.. dah nak masuk 2 bulan aiman tak pakai pampers kat sekolah dia.. jimat seh!!! awal2 haritu terhegeh2 juga bila aiman terbabas kat rumah.. penat mengemop dan penat bertukar menjadi rasaksa hijau mengamuk sebab dia tak mau cakap dia nak kencing.. alhamdulillah.. la ni dia dah pandai sebut nak kencing.. tak terbabas pun..

teacher jepun memang penyabar sungguh.. camne la depa practice mama pun tak tau.. tapi bila balik baju aiman memang hancing.. sebab banyak terbabas le kut.. tu masa awal2.. la ni tak dah.. syukur betul..

so la ni unless kami keluar weekend or malam baru aiman pakai diaper.. kalau idak tak pakai.. ape? korang nak kata tak aci?? mmm.. kata aje le... tak kuasa nak balas.. rezeki weh.. kami sibuk belajar, bahagian potty train tu ada yang membantu..

to add things up, aiman sekarang makan sayur!!!! yesssss.. dia paling suka timun potong kecik2.. kunyah2.. n dia suka telur rebus.. tak payah disuruh makan.. sure dia makan.. kalau kat rumah, bersilat nak pujuk dia makan.. teacher dia pun siap puji dalam buku rekod harian dia.. kata depa happy sebab aiman dah mula suka makan makanan jepun..

alhamdulillah.. ada baiknya mai jepun ni.. banyak yang mama belajar dan anak2 juga dapat banyak manfaat..

later mama akan update untuk budak kecik tu pulak!! hihihi

7 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

memang sensei kat hoikuen di nihon ni penyabar2 semua...malu snediri sy bila tgk cara diorg layan anak nak di bandingkan dgn mommynya snediri ini huhuhu

mast@work berkata...

tu la pasal.. kak mas ni kalau ada warna leh tukar, konpem nampak kaler ijo je.. hahahaha.. garang ya rabbi

Zety Zin berkata...

anak aku pulak masih tak sempat nak di potty training kan lagi. huhu.

mast@work berkata...

biasa le beb.. busy.. nak buat lagu mana kan

Oyis berkata...

mmg cikgu2 kt neg maju ni sabar sgt2. even diorg encourage, ckp kat kitaorg, whenever kitaorg ready utk potty train kn aisyah, kt nursery pon akan support sama.

ps: timun n telur rebus mmg feveret aisyah jgk! and peas... mmg budaya org kita je ke x suka mkn sayur aaaa?

mast@work berkata...

oyis, kami bukan diberi pilihan.. hahah.. sebab budak2 lain semua dah tak pakai diaper.. tinggal anak bujang kami aje.. maluuuuu.. hihihi

kat mesia, kalau kita ajar makan sayur memang bagus.. masalahnya anak2 orang lain takmau makan.. nak makan cekedis aje.. sigh

Eby Safiah berBelog berkata...

mast,
me n husband pun biarkan irfan belajar melalui bermain. tak de nak suruh dia pegang buku waktu umur setahun dua ni.tapi kami nampak dia belajar melalui pemerhatian dia.apa yg org buat dia akan cuba aplikasikan dlm kehidupan dia pulak.