Selasa, 19 Oktober 2010

Nursery si kecik

Ini kira entry dah tertangguh punya la lama.. tapi sebab tak dan nak buat (alasan.. hoho) pernah Oyis tanya macammana nursery kat sini..

mmm.. entry kali ni cerita pasal nursery budak kecik tu.. budak kecik tu patutnya masuk sama nursery dengan si abang.. tapi sebab penuh, maka nama si kecik kena dekat waiting list.. payah juga kami awal2 haritu.. sebab dekat 3 bulan bertahan si kecik kat rumah.. sebulan pertama mama n papa bergilir pi lab.. bulan kedua kak Yang tolong jagakan si kecik dan bulan ketiga makcu (SIL) mai bantu kami.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan banyak benda..

in the mean time, kami daftarkan Aidan kat private nursery.. nak buat macammana kan? dah puas bertanya kut2 ada sesiapa yang boleh jagakan si kecik kami nak bayau 1k pun takde orang nak ikut.. kuang3..

kami apply through uni kami.. nasib Kyoto University ada provide private daycare.. bukan staf uni yang jaga.. tapi depa sub-kan pada private company.. cuma uni provide location.. dekat women research center depa..

memandangkan mama woman researcher (rasa nak tergelak pun ade.. dapat status gitu) jadi ada priority untuk dapat nursery tu.. nursery uni hanya untuk budak maksimum 15 bulan sebelum penghujung tahun fiskal.. owh, nanti mama citer pasal tahun fiskal ni..

currently nursery si kecik cuma ambil maksimum 9 baby.. la ni cuma ada 8 tak silap mama.. 3 orang pekerja.. errr.. kat mesia sampai 35 budak 3 org pekerja je.. bayang ni 8 baby ada 3 highly trained staff.. tak leh bayang depa dok menjaga lagu mana.. depa punya baju sikit punya canggih siap ada apron ala2 citer nanny ok..

part bayar toksah citer aa.. sorg baby, 5 hari seminggu harga untuk student adalah 40,000 yen.. lebih kurang RM1500 ok!!! ha amik korang!! mahai nak mampos!! tapi sebab kami pun terdesak, kena la juga.. maka terbang le duit kami hala situ.. itu kira gaji mama sebulan masa mula2 kerja ok.. hampeh.. sabaq aja laaa..

kalau bukan student jadi 50,000.. itu belum masuk extra caj sebab duration dari 9am sampai 6pm.. kami ada 3 kelas nihonggo start dari jam 8.45pg.. maknanya 8.40 dah sampai.. setiap setengah jam extra tambah lagi 1000yen.. huhuhuhuhu..

walaupun mahai, banyak perbezaan dia dari nursery kerajaan.. sebab depa memang bagi full attention kat anak2 kita..

hari2, parents n care provider akan communicate melalui report kad.. dalam report kad tu depa akan citer apa anak kita buat sehari2 dan kita as a parents kena report apa anak kita buat malam sebelum ke nurseri.. huhuhu.. jenuh aa.. la ni kami divide.. papa jaga buku si abang, mama jaga buku si adik.. hihihi

cuma yang tak best kat mama sebab depa tak mandikan si kecik masa siang.. maybe depa tak mau ambil risiko.. ntahle.. masa summer tu budak tu sampai busuk masam.. ala, si kecik tu memang dah masam.. saje je cakap gitu.. bagi perangat..

yang pasti depa memang cakap nihonggo dengan Aidan ye.. mama pulak tergagap cakap nihonggo.. ahahahaha.. cam ayam itik.. ku lanyakkan aje..


Ni tempat si kecik.. research center ni macam rumah kekdahnya..

ni contoh buku report..

ini untuk si kecik.. yang abang punya citer nanti.. buku report tu ada column untuk parents, column untuk teacher n column utk aktiviti..

ok, sambung kirija..


9 ulasan:

Nurzairul Isma berkata...

mak aihh mahalnye nk bayau nursery aidan... hehehe...

Yen berkata...

bestnya ade report card camni...anak sulung aku baru nk masuk kinddy next year...

wancuyan berkata...

mahainye kakyong..tapi tak pela..perabih pun kat anak...ni balik kl pahcu kene cakap nihonggo kat aidan la ek..nak kene refresh balik la plak..tak hingat dah 20 tahun tinggai nihonggo kat itm..haha..ei pahcu 4flat top scorer!

alfa juliet berkata...

aku sukalah kalau nursery kita mcm ni...mesti best kan dpt baca buku report card anak hari2..jadi parent leh tau apa yg anak dia buat di nursery...
tapi bab harga..OMG mahalnya mast

mast@work berkata...

isma, aza - bab mahai tu tak dapek den nak nolong nye.. tu kira rega standard. aiman dapat subsidi sebab kami student..

yen, report kad tu kita patut tiru kan? baru la kita tau anak2 kita buat apa kat nursery kan?

wancu, hihihi.. nanti budak tu yang boleh cakap dulu.. mama dia yang terkedek2.. bukan pahcu je... hihihi

Zety Zin berkata...

gila detail lah report card dia. i loike!

yatie chomeyl berkata...

4man seminggu kekak? private nursery baby SN dulu 5mang sebulan..tp memang puas hati la layanan utk anak kita tu

Oyis berkata...

thanks mast buat entry ni. glamer i kjp nama ku disebut wehehhee...

harga nya lebih kurg sini kot. aisyah kita hntr 3 days a week for half day je pon (8pg-1ptg), dah kena lebih GBP200 sebulan. darab 5 mmg lebih RM1000 le huhu! x de subsidi sbb student plak tu, so paham2 lah mcm mana... nk nangis rasa tiap2 kali huluq duit byr yuran bulanan, tp tgk progress dia rasa puas hati la.

sini pon ada report kad jg, tu yg best tu. tiap2 kali balik school je mesti cpt2 baca apa yg dia buat, berapa kali salin diapers, makan apa, main apa, paint apa. ketagihhhhh....

mast@work berkata...

yatie, sebulan 4mang.. err.. silap kak mas le tu.. hihihi.. hopefully thn depan dapat kindy gomen..

oyis, mak aih, mahal juga kat sana.. tapi rasanya walaupun mahai still berbaloi.. puas ati kan