Selasa, 9 Ogos 2011

puding karamel

* السلام عليکم *


こんにちは q(^_~)p

sebelum mama cerita pasal minggu lepas, mama nak share resepi mama jumpa dari myresepi. Plan asal papa nak makan puding koktail.. tapi sebab tepung kastad takdak kat kedai yang dekat dengan rumah ni, so mama tukar plan buat puding karamel..

masa berbuka semalam, makan.. ya Allah.. sedap seh! lembut, manis sedang2 aje.. yang paling penting tekstur dia cantik..

tak caya?

ha..


amik!!!!

IMG_0888
meleleh!!!!

baru mama tau tips dia.. nak kasi cantik.. huhu.. sebelum tu ni resepi nya..

bahan puding
400ml susu segar
2-3 titik esen vanilla
3 biji telur
2 biji kuning telur
5 sudu makan gula

bahan karamel -- yang ni mama buat lebih dari resepi asal
7 sudu makan gula
3 sudu makan air

buat karamel dulu..

panaskan gula dan 2 sudu air dalam periuk.. dah agak2 nak hangus tu, masukkan lagi satu sudu.. tuang dalam bekas.. sini tips mama nak kasi.. kalo nak cantik, pakai bekas gelas -- mama pakai 3 bekas gelas, 2 remekin mama -- outcome, yang dari gelas cantik! yg remekin biasa ada lubang2 sikit..

buat pudding pulak, masukkan telur dan gula sikit demi sikit.. pukul pakai whisk aje.. jangan bagi buih.. cuma bg sebati aje..

panaskan susu dgn esen vanilla.. jangan bg sampai gelegak..

masukkan susu sikit2 dalam bahagian telur.. masuk sikit kacau, masuk sikit kacau..

bancuhan tu tuang dalam bekas yang dah ada karamel tu.. tutup dengan aluminium foil.. kukus 30 minit.. resepi ni, walaupun dah sejuk, masih mudah nak kuarkan puding tu dari bekas..

dalam resepi asal, boleh juga bakar.. tapi kaedah bain marie.. bubuh air dalam dulang n bakar.. mama tak try lagi bakar.. nanti kalau ok mama kasi taruk dalam blog.. hehehe

sila la cuba.. sedap macam beli kat param.. hehehehe

14 ulasan:

TopsyTurvyMum berkata...

Wahhh...cantik teksture dia Mas.
Akak pernah buat sekali, tak menjadi cantik sangat sampai skang malas nak buat dahh.

mast@work berkata...

kak,

try yang ni.. jangan pukul telur tu kuat2 je..

..:: WiRdA ::.. berkata...

wow.. gebu ah. haha kite buat tak cantek pun..sbb pakai loyang over besau..hahaha

yatie chomeyl berkata...

ah lah cantik. slelau sy buat lubang2 gak. nk try la nti resepi cantik neh hehe

Rai berkata...

cantik~~

saya kalau nak buat puding caramel guna yg bancuh je...rasanya sama cam purin kat nihon tu..lepas gak gian..huhuhu..

mast@work berkata...

wirda, yatie,

kalo pakai loyang besar pun ok gak rasanya.. sblm ni selalu buat pakai loyang besar.. tp ni sebab portion kecik aje, buat comei2..

rai,

yang bancuh memang senang banget! haha.. a ah.. purin nihon mmg sedap kan

m-i-o berkata...

wahhhh sungguh fotogenik puding karamel ittew! pori2nya semakin mengecil! :P

tak baik tawww bulan2 pose ni tayang benda2 menggiurkan. iskkk. terpaksa postpone tepung pelita, buat puding karamel dulu. hahahhahaha!

fizamior berkata...

nakkkkkkkk!!!!!!!!!
thnaks for the tips. nnt fiza nk buat jugak. ngeeeeee

アヌム ちゃん berkata...

nampak dedap tuu.kalau sy buat xtentu lg jadi x..huhu..selamat berpuasa kak mas :)

mast@work berkata...

kak zufa,

ya, sebab pori2 itu sangat kecil dan comei2 la maka di snap gambo.. hahaha.. tepung pelita, sila tunggu turn mu ye.. hahaha beri laluan..

fiza,

sila2.. sharing is caring kan..

anum,

try le.. mana nak tau rezeki jadi juga.. kak mas pakai bekas kaca beli kat 100yen shop aje..

Oyis berkata...

mmg happy bila yg dibuat tu menjadi kan mast? nak2 duk jauh ni, nak mkn apa pon kena la buat sendiri

mast@work berkata...

oyis,

happy like a bunny gitu.. lagi bila laki sendiri puji n makan banyak.. berkobar2 semangat tu datang

Sayang.Ibu berkata...

thank u mast.. :)

mast@work berkata...

intan,

welkam2.. hehehe