Rabu, 10 Ogos 2011

Kanazawa trip

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

Setiap tahun lab mama akan ada trip ke Kanazawa masa summer -- untuk happyou (presentation) antara 3 uni -- Kobe Uni, Kyoto Uni dan Kanazawa Uni.. kira dari 3 uni ni ada la lab yang sama bidang.. so kami akan meet setiap 6 bulan.. last year bln 8 trip di Kanazawa (mama tak pergi sebab papa prepare entrance exam masa tu) dan bln 12 mama pi di Osaka camp sebelum balik cuti ke malaysia..

jadi minggu lepas pulun le mama siapkan kerja untuk present masa weekend haritu.. dugaan betul.. dahle kerja banyak, sakit pula tu.. batuk dan selesema teruk last week.. syukur sebab kerja sempat siap dan paper untuk presentation hantar jumaat sebelum dateline.. alhamdulillah..


View Larger Map


sabtu mama bergerak le ke kanazawa dengan labmate.. anak2 tinggal dengan papa.. mama siap2 dah masak lauk untuk berbuka dan siap dah prepare ayam gaul kunyit garam tinggal goreng aje.. dan lauk berbuka mama dah siap2 buat daging masak kicap.. kira cukup le.. sebab mama bajet sempat sampai rumah ahad petang..

so, pagi sabtu gerak ke kanazawa.. 4 1/2 jam naik kereta rasa kematu punggung mama.. huhu.. ada 2 kali berhenti rehat.. sampai ke kanazawa uni terus ada presentation -- tapi org lain punya la.. sampai ke ptg, pukul 6 masuk hostel.. sekali hambik!! tidur dengan sensei!! fengsan!! 

malam tu ada BBQ.. ya Allah.. mama rasa hari tu mama sikit lagi nak menangis.. sebab mama cuma bawa bekal lauk daging kicap aje.. sedih la.. mama minum air dgn makan daging kicap.. ingat ada la nasi ke hapa.. sekali depa cuma bakar vavi dgn sosej vavi aje.. T_T ada la juga depa kasi seafood frozen, tapi dah elok je tempat depa bakar tu pastu tabur seafood.. owh, bila dah nampak lagi le tak lalu..

mujur ada sorg mamat iran dari kanazawa ni dia particular sikit bab2 ni.. maka dia pun masak kat tempat lain bekalan dia.. mama yakin dia dah cuci bekas masak tu.. dia bawa bekal kebab n nasi goreng.. dia kasi la mama sikit nasi.. dapat la makan 3 sudu... sedih betul.. agaknya itu la perasaan orang kat somalia yang tak makan.. dapat sesuap nasi pun syukur ya amat.. insaf betul masa berbuka tu..

lepas berbuka puasa, mama lepak le kejap.. tengok cikgu2, kawan2 jepun semua dah mabuk tak ingat.. ok, tips.. kalau cikgu korang mabuk adalah sangat best.. korang boleh tanya apa aje tanpa takut.. hahaha.. malam tu lawak tengok perangai depa.. siap2 mandi, duduk lepak kejap, kawan2 iran ajak minum teh panas.. syukur.. ada minuman panas.. mama malam tu sahur roti bekalan.. pastu tidur.. alhamdulillah..

ahad pagi, mama present.. so far lega sebab feedback bagus.. masih ada benda perlu diimprove.. especially bab presentation.. tergagap2.. hahaha.. segan mak! tengahari tu kami bertolak balik.. budak2 japs semua lunch kat pekan kanazawa.. masa depa lunch tu, mama amik kesempatan jalan2 dekat pasar.. 

baru tau, kat kanazawa ni famous tiram segar dengan ketam.. orang jepun kan memang makan benda mentah2 ni.. so memang ramai le orang makan tiram segar n udang segar..

IMG_0883
sekor dah lebih RM100 ko! -- tapi kira murah la berbanding kat kyoto ni

IMG_0882
berlambak2 kedai jual tiram

ikan2 dan seafood lain banyak juga yang murah.. mama cuma beli ketam bunga aje.. dapat le 2 ekor 800yen.. petang tu juga mama goreng n buat gulai lemak cili api ketam.. nom nom nom..

masa mama sampai rumah petang tu, papa bawa aiman n aidan keluar jalan.. selesai mama masak, depa sampai rumah.. aidan biasa la nampak mama minta susu.. aiman? "Mama, jangan pergi tau.. Aiman sayang mama tau" huwaaa... rasa nak nangis masa tu.. rindu la tu.. lepas dari masa tu, tak boleh tak nampak mama.. kesian dia.. rindu sangat la tu..

so far, mama masih tak boleh tinggalkan aidan lebih 1 malam.. rindu satu juga.. rupanya susu masih banyak.. sakit2 badan bengkak susu.. maka aidan akan jadi handbag mama untuk jangka masa panjang le jawabnya.. huhuhu

esok, turn papa pulak labtrip.. papa akan ke wakayama.. papa pi lagi lama.. 3 hari 2 malam.. tinggal le kami 3 beranak pulak pasni.. T_T

2 ulasan:

Oyis berkata...

bestnya nmpk ketam, tp mahal tu!

ni cabaran buat PhD suami isteri ye. susah jgk, lps satu, satu kena bergilir gi present paper. kuatkan smgt ye mast

mast@work berkata...

oyis,

mahal tapi mujur juga saiz dia besor kucing! haha..

ye.. nak buat camne.. kena sabar la kan..