Rabu, 20 Julai 2011

tak cepat tak lambat

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


korang perasan tak lagi 10 hari je lagi, kita nak sambut Ramadhan.. kejap je kan? korang dah set target dah? Ramadhan tahun ni kali kedua kami akan berpuasa jauh dari tanah air tercinta.. sedih letak tepi.. karang kalau menangis aje pun tak guna juga kan?

tak sabar menunggu tibanya ramadhan ni.. banyak benda yang kita sama2 boleh plan untuk buat..

1. Mama nak puasa penuh -- moga2 berjaya.. sementelah haid pun masih belum datang2 lagi ni, mama azam nak puasa penuh.. last year 10 hari je puasa.. teruk betul.. 20 hari lagi tak puasa menyusukan aidan.. dugaan summer memang hebat.. panas terik, dahaga teruk buat susu badan merudum.. stok memang semput habis.. mama redha tak dapat puasa masa tu.. bagi alasan banyak2 pun tak guna.. biar Allah aje yang nilaikan mama ye.. tahun ni aidan dah tak minum susu badan siang hari.. dia minum fresh milk.. dah setahun lebih, maka pada la dengan umur tu kan? bfeed hanya masa malam dan nak lepaskan gian sahaja..

2. Mama nak khatam quran -- ini pun satu hal.. tahun lepas terbengkalai sampai juz 16 aje.. T_T tak ada alasan untuk main2 tahun ni.. mama dah mula.. setiap hari azam mama untuk cuba 50 ayat.. nanti masa ramadhan dah masuk surah2 favourite, maka sekali baca dah boleh selesaikan satu dua surah.. moga berjaya.. rasa sedih kalau setahun tak khatam quran.. orang lain setahun mahu 2 3 kali khatam, mama ni berdikit2.. hancus betul.. jadi azam tahun ni nak khatam quran sendiri (tadarus kira lain ok.. yang tu beramai2 tak kira)

3. Mama nak solat terawih tiap2 malam.. tahun2 lepas ada bocor juga.. ape lagi bila letih balik tergolek lepas berbuka.. sejak beranak ni terawih tak lengkap je.. dahle tak dapat buat jemaah kat masjid.. jemaah kat rumah pun kantoi.. alahai.. malu betul..

4. Mama nak set aside gaji bulan ni, dan bulan depan untuk sedekah.. moga2 berjaya.. nak minta tolong abah mama la nanti sampaikan pada org2 susah kat kampung..

Tahun ni maka kami terlepas lagi kemeriahan ramadhan malaysia.. pasar ramadhan, shopping raya, imarah masjid.. alahai.. hajat hati sebenarnya nak puasa tahun ni di malaysia.. tapi tak kesampaian la nampaknya.. bajet tak ada.. sabar.. nanti selesai perjuangan di sini kami akan sambut ramadhan dengan family kat mesia.. moga Allah izinkan..

Korang dah set KPI ramadhan? jom set sama2..

8 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

nak set jugak KPI ramadhan, harap2 kita semua berjaya capai KPI tu :)

ucufan berkata...

10 hari kan.. aku tinggal puasa sehari lagi.. huhuhu.. berusahalah fanor!!.. aku target nak po terawih tiap2 malam.. kat situ la baru dpt baca quran tenang sikit.. kalau dirumah.. hmm.. katil memanggil2...

アヌム ちゃん berkata...

bagusnyaa akak dh set kpi ramadan tuu..satu baru set nak khatam quran je..harap2 berjaya la nnt..good luck akk :)

Oyis berkata...

xde set kpi. tp hrp sgt tabah n tahan hadapi dugaan summer. bab posa di hr yg pjg, insya Allah ok, tp mmg berdoa pada Allah supaya mlm pendek tu masih sempat dan ada kekuatan utk solat teraweh/sunat lain2 nya. slalu x dpt penuh jgk ni, sbb nak tggu isya masuk pkl 11.40 mlm tu kdg dah bergolek dulu, and sedar2 dah dkt imsak (3 pg). nak follow lah target mas. smg Allah permudahkan :)

Rai berkata...

khatam quran asyik tak berjaya je.. huhu..nak kena buat target jugak ni..

tahun ni pun ramadhan jatuh masa natsu..sure seksa gila..masa kat sana dulu jatuh masa fuyu.. heaven gak la pukul 5 dah buka pose..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

salam kenal dari oyama...
main klik2 kat umah anum tadik...
nice blog...nak pangey apa ek...header blog kirei suka banyak sakura gitew...@____@

Ira berkata...

bagus.. bagus! aku pon nak tumpang kpi ko ni jugak.. jgn lupa, solat malam pon nak kena ada jugak ni.. huhu.. sama je lebih kurang kita ni..

mast@work berkata...

yatie, anum,

moga tercapai semua KPI tu.. nmpk berat tapi boleh rasanya.. insyaallah

fano,

owh aku faham.. aku pun diharamkan naik bilik selagi tak selesai kerja.. memang sahih aku akan tertidur punya..

oyis,

UK nye summer lagi ngeri!!! moga2 Allah permudahkan korang kat sana.. malam pendek tu lagi macam2 nak dibuat kan.. uish, tak boleh bayang..

rai,

fuyu adalah heaven!! kejap aje posa.. lagi kejap dari mesia..

ayu,

salam kenal.. panggil aje kak mas (er.. ye, tua rasanya dari ayu) tq sudi singgah

ira,

yaaa.. solat malam aku tak berani taruk sini.. aku takut jadi zombie disiang hari. hahaha.. insyaAllah.. aku akan cuba juga solat malam