Selasa, 5 Julai 2011

Mari berjimat

Mula2 mama nak cakap terima kasih o(^▽^)o untuk semua yang concern aidan.. So far aidan ok.. Malam tadi tak demam cuma pagi ni dedar sikit.. Tengok bengkak pun memang surut dah dan tak sakit bila sentuh.. Alhamdulillah..

Harini mama nak cerita pasal tabiat orang jepun masa summer.. Kalau di mesia asal panas sikit je kita buka air cond kasi full blast terbaik kalah kutub punya sejuk.. Tapi orang jepun masa summer ni semua tutup.. Kalau buka pun seminima mungkin..

Lagi2 lepas earthquake haritu ni, depa dah keluarkan pengumuman berjimat cermat.. Sebab depa kesian dengan rakyat depa yang masih dicatu elektrik kat kawasan terjejas..

Jadi semua rakyat diminta berjimat cermat penggunaan elektrik.. Sebab mereka ni sepakat maka benda macam ni jadi mudah.. Semua orang macam faham2..

Kyoto university pun amik inisiatif la keluarkan notis ingatkan semua orang supaya kurangkan suhu aircond kepada 27-28 degree celcius aja!!! Haha.. Serupa suhu mesia ok.. Lepas tu kalau hari ada angin maka jangan mimpi buka aircond.. Sila buka tingkap!! Ada lab yang masih tidak buka air-cond sedangkan suhu kat luar lebih 33degrees!! Sabar aje le..

Selain dari air-cond, lampu2 pun kebanyakannya ditutup.. Cafeteria kurangkan lampu, lab kawan mama sampai guna pampu study aje.. Pastu toilet bidet pun dicabut plug (err tp mama sumbat gak masa nak istinjak! -- tak rela la kering2 ni)

Mama kat lab meja jauh dari lubang aircond.. Maka suhu 27-28 tu serupa tak rasa apa2 la.. Jadi mama buat apa? Mama pasang kipas kecik yang untuk komputer tu.. Hahahaha.. Kasi ada angin sikit la.. Kang fengsan cheq camna!..

Yang mama kagum.. Hampir semua sensei sendiri tak buka lampu dan aircond!! Tabik!! Mama sendiri berpeluh ketiak ko!! Tapi memang malu la.. Sbb mama dtg dr negara mmg panas spjg tahun pun mengada2 nak aircond.. Depa ni selamba aja..


Mujur Allah bantu kami juga sbb dua tiga hari ni ada hujan dan angin.. Maka sejuk la sikit..

Moga Allah permudahkan kami juga time Ramadhan nanti.. Takleh bayang kalo panas berdesing!





Tengah tunggu bas ni..


- Ipong yang berjasa untuk entri ini

8 ulasan:

lia berkata...

yup... sy setuju org jepun ni mudah muafakat...

panas sy tahan g kak tp peluh satu badan ala2 mandi shower sy ni kalau panas... malu ;p

mast@work berkata...

Lia,

Sama la.. X tahan melekit2 tu.. Nak buat apa pun rasa tak menjadi

Nurzairul Isma berkata...

alamak kene berjimat smpi mcm tu sekali ke.. adoyy....
mas, baru bace psl idan...besar jgk bengkaknye... tian, anak bujang kecik tu...

mast@work berkata...

isma,

tu la.. ni belum betul panas pun dah tak tahan.. huhuhuhu

aidan punya bengkak surut habis dah malam tadi.. ni tinggal garis tu le..

TopsyTurvyMum berkata...

Patut la maju depa ni, semua bermuafakat:)

Memang akak pun kalau panas sikit ngengada dah nak gi soping centre ambik sejuk aircond hahaha..Padahal 27 duduk negara panas!
Tapi betul, biar sejuk dari panas kan??

Oyis berkata...

aiyo... malu nya dgn org jepun..!

Rai berkata...

tapi musim panas kat jepun memang panas gila..sebab kalau kat area saitama tu cam tak berangin mcm mana tah..duk dalam rumah cam duk dalam pengukus..mushiatsui kata org..

mast@work berkata...

kak TTM,

kami pun gitu la.. pi cari aircond free gitu kekdahnya.. hahahha

oyis,

tak yah malu sgt.. ada byk benda juga org melayu mesia lagi baguih, hehe

rai,

betul3.. panas pastu takdak angin.. statik aja.. T_T