Khamis, 28 Julai 2011

Tips Ibu Menyusu di Bulan Puasa

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


Minggu depan kita akan mula berpuasa. Insyaallah, mama akan cuba berpuasa penuh tahun ni. Tahun lepas agak syahdu sebab tak pandai nak prepare diri sendiri menjelang Ramadhan maka banyak la puasa yang harus diganti.. Masa Ramadhan tahun lepas Aidan masih fully breastfeed. Dia 8 bulan masa tu.. fuuhh.. tak sangka betul masa tu gigih susukan Aidan.. tapi sebab puasa masa summer memang mencabar, stok merudum teruk.. akhirnya bulan 9 kami terpaksa introduce sebotol formula untuk aidan sehari.. mujur juga dia memang tak lekat dengan FM sampai sekarang.. jenuh suruh minum.. tapi dia suka fresh milk..

Ok,

berbalik pada tips sebelum berpuasa ni, mama nak pesan, jangan skip sahur.. sahur paling penting untuk ibu menyusu.. cuba untuk makan nasi dengan portion yang baik.. tak banyak tak sikit.. lagipun ini la peluang nak turun berat badan kan? lepas tu buah kurma pastikan ada.. makan sedikit semasa sahur, lagipun sunat kan mengakhiri sahur dengan kurma?

kemudian, susu.. sebaik2nya, minum susu anmum untuk ibu menyusu tu.. kalau tak mampu or tak lalu, minum la susu segar.. yang penting cuba untuk minum susu sehari segelas.. bukan aje bagus untuk production susu badan tapi juga untuk tulang kita sendiri kan?

pastu makan supplement. tak wajib, tapi boleh digunakan tips ni.. sebab mama memang serasi makan alfalfa dengan multivitamin.. tak kira brand apa sekalipun, yang penting istiqamah masa nak makan supplement. pastu jangan kurang minum air.. sebab buah pinggang nak proses semua vitamin tu..

tinggal lagi 4 hari nak berpuasa.. make sure stok susu anak cukup.. dan jangan susah hati sebab ini kan perjuangan.. moga sentiasa dibantu Allah dalam perjuangan ini.. ala jihad ok menyusukan anak ni.. sebab cabaran dia kuat..

to all breastfeeding moms, semoga berjaya

7 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

ai BF my son until 2yr old alhamdulliah everything ok dan ai tak pernah ponteng posa even letih sangat pow...bb boy plak mmg kuat menyusu...but mcm akak ckp la jgn skip sahur....

Rai berkata...

selamat berpuasa dan ber breastfeeding..sure letih sbb masa puasa lebih panjang kat sana.. so jaga kesihatan bebaik ya.

mast@work berkata...

lady ayu,

betul la tu.. sahur wajib... last year was a disaster.. tapi berjaya lalui dengan tabah.. hehe

rai,

tq.. this year rasanya ok dah kut nak wean off aidan.. dah besar panjang budaknya..

Nurzairul Isma berkata...

mas..., selamat berpuasa... marissa masih BF lagi.. taknak langsung cuba FM, fresh milk mahupun susu yang seangkatan dengannye.. hehehe... suke berkepit.. skrg dh pandai mintak.. hahaha.. siap dgn posisi, pastu mintak "ma,te*ek..." hehehe..

IShahcYS berkata...

Aku pun ingat nk wean off si hadif tu. Sangat susah okay. Nak baring kat riba aku pun dh tak muat haha.

ishahannah berkata...

skrg ni dh kurang stok susu...sedihnye...mmg dh kene top up dgn susu formula..entahle...

ok kak mast..selamat bpuasa!

mast@work berkata...

isma, esah,

anak kita lebih kurang sebaya.. haha.. nmpk gaya ramadhan ni la kita boleh mulakan untuk wean off..

isma, pelan2.. dulu danish pun gitu kan? last2 ok dgn susu juga..

lin,

tak apa.. rezeki first 6month tu pun dah cukup baik kan?