Khamis, 10 Februari 2011

sebab musabab

semalam lega betul test kanji jepun dan speech selesai..


WW semalam tu gambar bahan speech mama la.. mula2 nak cerita pasal bunga kebangsaan.. tapi idea cam kurang.. kena cakap dalam 2-3 minit.. tukar idea last minute gak. memandangkan mama lebih cekap bab2 masak baiklah idea pun tukar ala2 tukang masak.. tapi semalam tukang masak hampeh ni cakap jepun ko.. jangan marah..


ini kali kedua mama buat kuih lapis.. first time cam tak berapa nak jadi.. tapi masih boleh dimakan la.. kali kedua ni alhamdulillah la rupa dia elok dan rasa sedap..


antara tips mama, jangan pakai santan serbuk, pakai santan kotak atau segar lagi baik.. pastu kukus biar lama sikit bagi lapisan dia masak.. dalam resepi asal (resepi asal dari myresipi) dia kukus 3 minit je untuk setiap lapis, mama kukus 5 minit paling kurang untuk setiap lapis..


nak tengok resepi dalam bahasa jepun tak? haa.. sini


クエ ラピス
「マレーシアの おかし」





ざいりょう


こめこ 3/4 「にぶんおいち」カップ。 こめこは えいごで 【rice flour】です。


メリケンこ 1/2 カップ。 メリケンこは えいごで 「wheat flour」です。


しお 小さじ 1. こさじは ちいさいの スプン です。


さとう 1/2 カップ。


ココナッツミルク 1カップ。


あぶら 小さじ 1 。


しょくべに の あか 小さじ 1/2 。


みどり 小さじ 1/2 。


きいろ 小さじ 1/2 。


みず 1カップ。






でわ、つくりかたです。 


1. まず、ミキサー に、こめこと メリケンこと さとうと    しおと ココナッツミルクと あぶら を いれて まぜます。まぜますは、 えいごで 【mix】です。


2. つぎに、 みず を いれます。


3. それから、みっつ ボールに わけて いれます。 みっつの いろ を みっつのボールに べつべつに いれて まぜます。


4. つぎに、ケーキがたの いれものに すこし あぶらを いれます。


5. ケーキがたを スチーム なかに いれます。


6. スチムは、 あついですから、 いちばんの いろを はんぶん いれます。5ふん まってください。 5ふん たったら、 にばんの いろを はんぶん いれます。 また、5ふん ぐらい まってください。すぎに、さんばんの いろを はんぶん いれます。それを 2かいします。


7. 20ぷん ぐらい しなければ なりません。 6ばんの いろの おかしが できます。 つめたくなったら、 おかしを だします。 


8. さいごに、ちいさい サイズに きります。いただきます。


kalau boleh google translate tu selamat dah korang.. ahahahahahahhha.. gile keji.. ada ke yang nak resepi dia? yang ni untuk loyang sedang aje.. lebih kurang 6 inci lebar


bahan2 A


tepung beras 3/4 cawan
tepung gandum 1/2 cawan
santan 1 cawan
gula 1 cawan
garam 1 sudu kecik
minyak masak 1 sudu kecik


masukkan dan kisar semua bahan A dalam blender.. dasar malas noks


pastu masukkan 1 cawan air


letak bahan dalam 3 mangkuk asing. masukkan pewarna merah, kuning, hijau (ikut suka hati korang la.. nak buat 7 lapis pun boleh)


gris loyang dengan minyak sket, masukkan dalam pengukus.... buat lapisan pertama.. masak 5 minit, masuk lapisan kedua dan seterusnya.. akhir sekali kasi 20 minit kukus sampai kuih masak.


bagi sejuk baru keluarkan dari loyang.. siap!



3 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

sedapnyoo mau jugakkk

TopsyTurvyMum berkata...

ewahh Mas,
Manyak cantik laa..
akak tak konfiden nak buat kuih lapis lagi tauu..
rasa macam tak jadi jerrr hehe

mast@work berkata...

yatie, buat le.. sedap..

kak TTM, yang ni mudah je.. masa mas tgk myresipi tu peratus kejayaan tinggi tu yang baru nak berani buat tu.. haha