Ahad, 27 Februari 2011

missing her

السلام عليکم


them actually.. not just one person.. bila korang terlampau rapat dan sayangkan orang tu, makanan pun korang boleh rasa associated dengan orang tu kan.. ni bukan emak or family related.. ni kawan.. we've been knowing each other for more than a decade (yep, time flies) and how we have bonded with each other, I would say we're like sisters.. eventhough we're worlds apart, but we know deep inside that we can rely to each other and know that there's shoulder to cry on..


makanan yang sentiasa buat mama teringat kat depa (you know who you are) - LAKSA JOHOR (oih, lama x rasa air tangan ko), NASI GORENG KETAM JURU (lebih 10 ekor sekali hadap, merasa bonus org cemerlang) n SAMBIL KERING MELAKA (makan kat dalam bilik blok K09)


sebab tu semalam mama masak ni.. ya Allah, rindunya aku pada kamu!


kalau raya masa di UTM, tak sah ngendeng emak si dia minta masakkan ini untuk mama.. tak malu ok!
nasib jugak semalam jumpa ikan yang mama rasa sesuai - rupa dia cam kembung, tapi lagi besar sikit.. dah dekat saiz cencaru mesia.. belasah.. nasib menjadi..


resepi dia pernah kawan mama tempek kat satu blog tempat kami jemaah borak2 merepek.. kalau citer pasal geng kami merepek, penuh inbox satu hari.. 


ni resepi nya.. main kopipes aje le



Laksa johor
Bahan Kuah:
Ikan kembung 3-4 ekor.. kalo dapat tenggiri lagi baik aa.. tp mahal seh!
Daun Kesum + asam keping
(a) Serbuk kari 2 peket
(a) Serbuk cili 1 peket
(a) Lengkuas
(a) Bawang Putih 2 ulas
(a) Bawang Merah 3 ulas
(a) Halia seruas jari
(a) Segenggam ikan bilis
(a) Santan pekat
(a) serai
Asam keping (3 nos)
kerisik utk kasik kuah lagi pekat ye kengkawan

Cara nak buat kuah : 
Memula, rebus ikan kembung dengan daun kesum dan asam keping. Dah siap rebus, asingkan ikan dengan sampah2 tadi.. simpan ketepi air rebusan ikan tu tadi. Ikan tu di buang tulang dan di blend bersama air rebusan. Ketepikan sekejap. Bahan2 (a) di masukkan ke dalam blender dan dikisar kesemuanya sekali hingga halus. Panaskan minyak dalam periuk (biar lebih sket takpe) dan masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak.. kalau pecah minyak tu bagus sekali.. pastu masukkan santan pekat kedalam periuk, asam keping dan ikan bersama air rebusan tadi.. biarkan menggelegak dan masukkan garam secubit rasa.. errmmm.. sedapnya… keh keh keh.. last masuk kerisik….

Bahan hiasan:
Daun selasih dihiris halus
Timun dihiris halus (kalau boleh buat memanjang macam ring lagi baik.. Fanor, aku x abis lagi khatam buat ni.. ko mmg pakar)
Kacang panjang hiris halus
Taugeh
Bawang besar hiris (kalo korang suka la)
Limau kasturi
Spaghetti direbus
bahan hiasan tu nak makan ngan sengkuang leh gak
lagi sikit….kalau nak makan ngan lobak asin hancur pun best

Bahan sambal:
Cili hidup dibuang biji
Cuka
Bawang putih
* Blend kesemua bahan ini dan masukkan sikit je gula buat penyedap rasa.. siap!

ماما أيمان

5 ulasan:

...me... berkata...

tq mas utk resepi ni..hehe..nant leh cube..:)

dee@dira berkata...

mas nanti balik kita g makan kat juru lagi yer..

mast@work berkata...

nyam nyam nyam.. next time my treat ok

ucufan berkata...

aku kalau masak nasi ayam, mesti ingat ko... resipi ko bg pakai sup tu memang simple dan sedap... mak aku pun kata sedap...
perghh hari ni masak laksa johor la... hehehehhe

mast@work berkata...

hehehhe.. nasi ayam campak2 senang aje kan