Jumaat, 25 Februari 2011

bila mak tak dan

السلام عليکم


dah berapa hari mama tak pi ke market.. tak sempat.. roti pun tak ada stok.. jadinya buat la apa benda yang ada..


mama buat ini


hehehe.. kawan2 kat FB ada tanya resepi maka, sila salin ye puan *gaya chef dlm tv


PAU INTI KAYA


tangkap leleh..




resepi doh - kalau guna adunan ni boleh dapat dalam 14 ketul lebih kurang saiz tapak tangan (masa goreng dia kembang)



300gm tepung gandum
200ml susu segar
45gm butter
15gm gula
5gm garam
6gm yis kering..

campak semua ikut aturan cik BM, set mode doh, tunggu la siap (lebih kurang sejam)



untuk inti, mama pakai kaya dalam botol tu aje.. untuk satu donut dalam 1 sudu kecik aja.. jangan bubuh banyak2 sangat sbb kaya akan cair masa masak..

doh tadi buat jadi bola2 kecik dan masukkan inti.. biar kejap bola pau yang dah siap berinti dalam 1/2 jam bagi naik sikit lagi..

pastu boleh goreng..

siap!


pagi ni pun sama sebab tak p market semalam.. so menu pagi ni lagi sempoi.. popia inti pisang.. hahahahhaa.. pisang 1 biji saiz sedang boleh dapat 8 biji.. ahahahahha.. jimat ko!


ماما أيمان

7 ulasan:

TopsyTurvyMum berkata...

memang tangkap leleh!!!

lama tak mengepau..:)
mengepau = buat pau haha

..:: WiRdA ::.. berkata...

best nye ade BM..teringin nk memiliki!

alfa juliet berkata...

tgh tak dan pun sempat wat pau..hebat!!

mast@work berkata...

kak TTM, menge'pau' memang best.. hehehehee

wirda, bako bako bakoooooo

aza, kalau x buat apa2 x breakfast le jawabnya.. sini pagi2 bukan cam kat mesia jual macam2

aNiS tHe BumbleBee berkata...

fuhhh!! best gile dpt buat mcm2 ek..bila laa nk beli BM tahnye..takut jadi tukun je kang kt dapo tu..anis ni 'rajen' orgnye..keh3x!

Yen berkata...

mast aku sungguh kagum dgn ko....sungguh rajin masak :)

mast@work berkata...

anis, bila agak2 BM tu nak jadi tukun, letak reminder bosa2 kat poti ais.. konpem teringat balik.. hihihi

yen, benda simple je aku buat.. kalau melibatkan kesenian minta ampun maap beb.. ahahahaha