Rabu, 16 Februari 2011

bola yang boleh dimakan

السلام عليکم

sup bebola ayam

plan asal sebenarnya nak makan nugget ayam.. mood tah mana tiba tukar pulak.. sebabnya ingat cukup la masak satu lauk je.. bebola ayam ni senang nak buat.. dan boleh buat banyak simpan dalam freezer aje..

resepi ni mama amik dari kak ros - jintanmanis.com tapi mama ubah sikit2 ikut bahan yang mama ada..

ayam bahagian dada 4 keping - mama cuma ada minced chicken.. belasah je le.. lebih kurang 200gm (1 mangkuk)
telur 1/2 biji
lada sulah
garam
bread crumbs 2 mangkuk - mama pakai ikut belasah aje.. sebabnya minced chicken mama tu agak lembab sebab baru keluar peti ais main taram rendam aje.. so mama pakai agak janji bebola tu boleh dibolakan.. huhuhu
2 sudu makan tepung jagung (cornstarch)

gaulkan semua bahan kat atas.. kalau pakai dada ayam, blender kan aje dada ayam tu tanpa air..

pastu bola2 kan la ikut kesukaan..

sebab mama masak sup jadi mama rebuskan aje bebola ni dalam kuah sup.. nak tahu bila bebola tu masak? senang aje.. bila bola tu timbul masak la dia.. insyaAllah..

ni dah tahu buat senang la nak mereka macam2 lagi.. kat sini susah nak beli chickenball.. ye la.. mana nak cekau weh!

ok, pasni boleh try macam2 lagi.. blog akak ros jintanmanis tu senang mama nak ikut.. sebab dulu dia duduk jepun.. so bahan dia mama senang la nak cari - itupun kalau mood masak ok le.. kuang3

 ماما أيمان

2 ulasan:

Oyis berkata...

tu la, bila dah duduk oversea ni kena kreatif, substitute apa2 bahan yg ada nak buat ikut selera tekak kita yg rindu kat mknan msia huhu...

mast@work berkata...

betul tu oyis.. kalau idak jemu la lauk sama aje.. dahle makanan jepun x pedas dan tak berasa