Jumaat, 20 Januari 2012

kuih bakar simple

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p


Petang semalam hujan.. mengantuk tak tahan dalam library.. so mama buzz papa kata nak balik rumah la.. rasa macam nak baking.. papa kata yeay nak makan kek.. kesian papa, kek tak cukup bahan la.. kita buat kuih bakar je ek.. lenkali mama bake cake.. :P

idea datang dari kawan kat fb (Dayah) - hehe.. kuih bakar ni senang sebab bakar dalam acuan cupcakes aje.. kiut2 aje untuk makan sorang sikit..

mama ambil resepi dari myresipi.. tapi mama buat 1/2 adunan dapat 6 saiz medium cupcake dan 2 remekins..

Kuih Bakar mudah

nyam nyam nyam

Bahan-bahan
1 cwn tepung
1 biji telur saiz L
1/2 cwn gula
1 cwn air + pes pandan (mama pakai emulco)
sikit pewarna hijau
garam 1/2 sudu kecil
225ml santan (mama pakai cair aje)
1 sudu butter
minyak utk oles kat loyang
bijan untuk tabur

Masukkan semua bahan kecuali minyak dalam blender.. pukul rata, tuang dalam acuan.. bakar dalam oven suhu 190deg celc sampai masak (lebih kurang 30-35 minit)

makan time petang memang best! :P

2 ulasan:

ADEEYA berkata...

Sedapnyaaaa! :D Dah lama tak makan. Hehehe

mast@work berkata...

adeeya,

sedap kan? simple punya kuih je ni