Rabu, 7 Mac 2012

lain padang

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

belalang google
orang kata lain padang lain belalang kan? kalau kat malaysia, kita patut kena lebih hati2 bila benarkan anak keluar rumah. lagi2 anak kecil. macam2 sangat kes yang boleh berlaku sampai kita rasa tak selamat. hari ni baca paper ada budak 5 tahun hilang lepas keluar beli megi. astaghafirullahazim.. seriau la baca cerita macam tu. rasa macam tak selamat dah kat malaysia. ke mana budak tu hilang? dia lari ke mana? kena mesti ada orang nak culik semua. apa silapnya dan di mana silap masyarakat kita.

nak salahkan orang lain pun susah jika kita sebagai ibu bapa lalai. tapi, orang sekeliling pun kena ambil inisiatif supaya keadaan sekeliling tempat anak2 membesar bukan jadi tempat yang tak selamat.

di sini anak2 kecil keluar ke kedai atau berjalan sendiri ke sekolah adalah benda noraml. dan yang lebih baik sebab masyarakat sama2 memainkan peranan. contohnya, pakcik2 yang dah pencen, ibu2 surirumah sama2 tolong tengokkan. ada yang tolong jagakan simpang supaya anak2 ini selamat melintas. nanti ada masa mama ambil gambar sebab pakcik2 ni ada yang dah kenal dengan kami sebab hari2 berbasikal laluan yang sama dan saling tegur menegur.

sedih bila orang kata nak keluar di malaysia tak selamat. sebab macam ni la. kalau kita semua main peranan, ambil berat kebajikan anak2 tak kira anak sendiri atau anak orang lain, mesti perkara buruk macam ini tak berlaku. jangan sampai satu hari nanti kena perintah berkurung sudahlah. kesian nanti anak2 kita di masa hadapan.

10 ulasan:

-KaMpUnG LaDy- berkata...

itulh kn mast, serius kdg2 aku yg da besar panjang ni (da jd mak org ni pun) rasa sgt2 x selamat nk kuar sorg skrg...huhu...menakutkn kan?ari tu kt tempat aku ada kes bunuh, siap anu dia kena potong ni...sungguh rasa x selamat duduk kt negara sendiri...

MyBotanG berkata...

so true.. totally agree..

Hanis MY berkata...

betul tu kak mas...sini budak2 tadika elok je jalan sorang2 kat malaysia mmg takkan bg keluar rumah sendirian bahaya betul...

ADEEYA berkata...

Betu betul betul. Hmm

mast@work berkata...

inah,

aaaa seriau la tahap potong potong potong ni.. huhuhu..

mast@work berkata...

kak su,

i can't imagine next 10 years, 15 years.. mmmm

mast@work berkata...

hanis,

kan? kat mesia kalau tak dengar cerita hilang tu macam tak sah..

mast@work berkata...

adeeya,

betul kan? :(

MyBotanG berkata...

till Sofea umur 3 tahun ++ main dalam pagar umah aje, nak gi umah jiran sebelah pun kalau either one of us x teman, memang x pegi mana pun budak tu.. kesian sangat, but balik keje petang, ngan lembik nyer, nak masak, mengemas lagi, mana dan teman dia nak kuar main-2 kat padang... *pengsan* tu la beza quality of life Msia and nihon.. alhamdulillah pentingnyer peace of mind lebih dari wang ringgit (at least for us)

mast@work berkata...

kak su,

totally understand.. peace of mind takdak duit boleh beli.. haih.. sedih benarnya ngan situasi tu.. kesian anak2