Rabu, 15 Februari 2012

hari kekasih

* السلام عليکم *


 こんにちは q(^_~)p

gebu - google image

semalam valentine day.. eh2 jangan risau, mama tak sambut.. cuma nak cerita kerenah sambutan valentine's day kat jepun ni..

sebenarnya yang sambut kat sini bukan semata2 pasangan kekasih.. hampir semua orang sambut la.. haha.. nak gelak pun ye juga.. sebab dia jadi macam culture memberi hadiah2 comel2 macam coklat, kek yang dibuat sendiri oleh orang2 perempuan dan diberikan kepada lelaki2 yang dikenali. ada juga bagi pada sahabat perempuan yang lain..

sebab dia dah jadi budaya maka biasalah, bisnes jadi kencang.. asal valentine aje penuh kedai2 dengan baking accessories and gadgets comel dijual - seronok! hahaha.. macam2 ok.. nak cupcakes/kek punya adunan siap pun ade, mould cantik untuk buat kek, pembungkus comel ya Allah rambang biji mata mama..

yang lagi menarik kat jepun ni, kalau pasangan kekasih, 14 februari sang perempuan akan bagi hadiah. bila tiba 14 mac, si lelaki akan memberi balasan hadiah - white day. hahaha.. memang saja cari alasan nak beli hadiah ek?

semalam ada kawan2 yang beri hadiah sesama rakan lab, beri pada cikgu - rajin ok, bake benda comel2 dan bungkus satu2.. aiman dari dari cikgu kumon dia.. haha.. layankan aje le.. budak tu tak tau valentine.. dia cuma tau coklat sedap boleh makan..

agaknya sebab mereka ni kurang agama jadi depa suka celebrate benda yang loving2 gini bagai budaya.. tak risau disalah faham dari sisi agama.. bagi depa yang penting berkasih sayang..

nota - orang islam tak boleh sambut valentine.. sila ingat tu.. nak sambut hari kasih sayang sambut hari2.. sebab kita sayang orang bukan sehari je :)

3 ulasan:

ADEEYA berkata...

hihi :)

Oyis berkata...

td kwn omputih ni tnya 'how was ur valentine's day? dpt apa drpd suami?' bila jwb x sambut, dia mcm terkejut. sbb bg depa x de kena mengena ngan agama kan. mungkin kita bg jawapan x bernas kot, tp drpd riak muka member tu mcm x puas hati, seolahnya, apa salah berkasih syg? susah.. susah.. kita yg x cukup ilmu sbnarnya huhu

mast@work berkata...

oyis,

haha tu la sama la.. cikgu nurseri aidan kata harini mama n papa mesti celebrate - jawapan selamat.. er tak sempat busy.. hahahaha.. betul2.. sebab cetek agama so tak jawab secara ilmiah *tutup muka