Jumaat, 20 Ogos 2010

rope tak cantik.. tapi saja nak buat bakaq hangpa

tajuk terbaik punya.. saja nak bagi terbakar puasa korang.. hahaha.. jahat..

projek iftar semalam adalah donut with blueberry filling.. tak hengat nokssss... memang terbaik.. again, jatuh cinta sama cik BM..

resepi mudah aje.. tapi ni mama guna tepung cap lain sikit..

nanti sok mama ambil gambar peket tepung je.. tepung roti biasa je pun.. cuma ingredients untuk mix roti adalah lain dengan roti raisins dan hotdog haritu..

so, bahan2 roti - yang ni ada je tertera belakang peket roti tu.. selamba je ikut dia..
  • 175ml air - again, tukar pakai susu segar lagi best
  • 300gm tepung roti biasa
  • 6gm yeast kering
  • 45 gm butter
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula..

campak mencampak adalah mengikut aturan.. pastu cik BM buat kerja jadikan doh..

dah jadi doh, uli dan tekap ikut saiz berkenan.. nak kecik comel atau besar bagak terpulang..

biar kejap untuk bagi doh tu naik sikit lagi

bahan2 untuk filling lagi le.. kut suka hati mama je.. dolu2 pernah tengok kat tv.. selamba main campak2.. nasib le menjadi..

here it goes
  • 1 cawan blueberry frozen - kalau dapat fresh lagi terbaik
  • 1/2 cawan gula
  • 6 sudu makan air
  • 1 sudu makan tepung jagung untuk pekatkan inti
so, masak blueberry dan gula atas api sedang.. senang pakai le non-stick pan kalau nak selamat.. kang hangit sapa susah? pastu dah agak2 gula tu sebati, masukkan bancuhan tepung jagung dan bagi filling tu jadi pekat dan likat.. ketepikan..


kendian, korang goreng doh comel2 tu.. bila dah cantik, angkat.. kami punya semua cam nak kegaringan.. takut kalau angkat cepat sangat nanti tengah tak masak..

bila dah angkat tu, masukkan filling blueberry dalam kertas yang guna untuk letak icing cake.. kami tak ade benda tu so kami tembak aje guna hujung plastik ziploc bag tu.. lepas ni dah tau kekdahnya mama akan cari le kertas keras yang boleh letak icing tu..

cucuk aje donut yang dah siap digoreng tu dengan filling.. sebab donut tu panas2 suam lagi, senang le nak cucuk.. pastu picit dan isikan le donut tu.. ikut sesedap rasa.. papa, makcu n Ee (jiran kami..) picit terbaik punya filling tu.. hahahahaha


nak tengok ropenyeeeeeeee??????



bayau!




hahahhaa... saje je kan?





amacam? nampak syok tak?




saje je kan? buat keimanan korang tercabar.. hahahaha..

filling tu boleh diaplikasikan untuk strawberry dan berry2 lain.. kalau masam buah tu leh le buat jadi jem sendiri kan kan kan?


kredit makcu.. pueh hati berguru dengan grad bakery ni.. hahahahaa..

7 ulasan:

mama glam berkata...

rope memang x semenggah.. tapi... eeeee...... geramnye noks tengok! cam sedap jer rase.. nak2 rope yang garing2 ni.. aku memang suke!

ishahannah berkata...

bolehla buka bakery lepaih ni kak mas..hehe

[s.u.r.i.a] berkata...

arini ternampak gambar family akak dalam berita harian. aidan sangat comel. :D

yatie chomeyl berkata...

akak telah membuat sy beli BM..yosh, hari ni dpat BM itu..esok teru snak rasmi macam2 resepi hehe

mast@work berkata...

aweng, tu aku saja bagi perasap kat ko tu.. hahahhaa

leen, bukak bakery untuk family sendiri je lee

suria, yek? tq for the info.. la ni gak akak warwarkan kat abah akak... hahahaha

yatie, hang mesti buleh buat lagi best punya.. hang pandai nihongo! share resipi ok!

Suhaila berkata...

Wah best gak buat donut jem ni. Boleh try pasni. Aritu Su dah buat donut kosong je. Skrg tgh mood buat roti plak. Memang best dan mudah kan guna BM ni. Campak je semua bahan dalam tu then dah jd doh atau roti yg siap boleh dimakan hehe..

mast@work berkata...

su, betul.. mas pun suka BM ni.. sila try pastu share resipi..ok ek..