Selasa, 17 Ogos 2010

3rd time is a charm!

kali ketiga buat baru le berjaya.. tak mengalah beb..


mama dah rasa dah, sahih tepung tu tak boleh pakai.. mama try pakai corn flour - korang jangan bayang tepung jagung mesia ye.. ni tepung jagung untuk buat kek n roti..


maybe mixture tak betul.. semalam mama beli tepung baru.. heret SIL n aidan ke nearby mall beli barang- barang..


so projek semalam..




Raisin loaf..




and it turns out yummy!!!!!!! PUAS HATI DONG!



bahan-bahannya..
  • 250ml susu segar - mama substitute air sejuk dengan susu.. makcu (SIL) suggest nak bagi roti tu lemak berkrim gitu
  • 300gm tepung roti - tepung yang jenis ni tak payah letak garam gula dah.. kalau nak bubuh pun ok je.. mama fikir lepas2 ni mama nak tambah gula sikit dalam 2-3 sudu.. baru lebih mantap!
  • 3gm dry yeast
  • raisin ikut kepuasan hati korang..


Bak kata kak TTM, campak ikut aturan ingredients tu.. buat la gaya bebas ke, gaya nak terbang pulang ke sarang ke.. ikut suka..


tensi aku gambar time campak tu pulak rosak! cis!

tinggal gambar campak raisins dan yeast aje le..


untuk yeast dan raisins dia dah ada container.. barang2 lain masuk kat belah bawah tu..

keletung keletang, kneading, raising, kneading, raising, baking.. hahahha

PPOOOOOFFFFFFF!!!!!!!

TADAAAAAAA!!!!!!!! shanteeekkssss tak???

bila dipotong dengar crunchy dia.. oooo aaaaaa ooooo aaaaaa

Hasil yang menjadi semalam!

lepaih ni lagi banyak la projek baking.. GILER SUKA OK DENGAN CIK BM!

aiman siap puji SEDAP!! separuh loaf tu dia sorang bedal! sabaq ja laa..



saja bagi korang telan ayaq liuq!

13 ulasan:

ishahannah berkata...

congrate! ya Allah kak mas..memang terliur la pose2 ni..bila mkn panas2 lg sedapkan? hehe

...me... berkata...

wah...sedapnyer..buat terliur je di bulan pose ni mas..hehe:)

Nurzairul Isma berkata...

aduii sedapnye mass...

mama glam berkata...

ui bestnya! berapa harga menatang tu mas? macam nak jugak ar! jeles aku!

mast@work berkata...

ishahannah - sedap kan kan kan (ayat jaki)

syida, makan panas2 lagi sedaaaappp.. hihihihi

isma, kasi bau sampai penang ok..

aweng, kalau kat mesia tak tau le.. sini dalam 14+++ yen.. kira2 lebih kurang 4-5ratus RM

FAM berkata...

dulu penangan chefel, skrg BM pulak. bahaya nih. apa2 pun, roti tu nmpk sedap!

Yen berkata...

mast tgk gambar dah tau sedap huhu...

mast@work berkata...

fatin, chefel teringin tapi tak terbeli.. la ni dapur rumah canggih siap ada grill.. hahahaha

yen, sedaaaaappppp.. hahahha

^wirda^ berkata...

wow alat ajaib apakah itu? menarik..ada kat jepun je ke??nak jugak!

aini aziz berkata...

eh mast..masuk dlm bread maker tuh siap ngn bkr sekali ke..canggih sgguh alat jepun tuh ek..

mast@work berkata...

wirda, aini - rasanya sikit hari lagi sampai le mesia.. senang.. campak2 aje pooff siap jadi roti

Nidza berkata...

mas, nak tnya...mas pakai tepung jagung ker?

boleh bagi resepi?

nak cuba...anak buah saya yg kecil2 suma alergic tepung gandum...tak leh makan roti...sian diorg teringin nak mkn roti...

Ju@Lucky^Mummy berkata...

wah.. menjadi jugak.. gebu betol..