Selasa, 4 Mei 2010

ayat baik punya

mula2 mama ingat mama on the wrong side.. mama bukan tak kesiankan budak yang kena tembak tu.. tapi mama rasa something is not right if i'm on their side.. ye lah, how come emak dia tak disalahkan bila anak keluar tengah2 malam, curi bawak kereta sedangkan awak tak ada lesen.. malam ahad, esoknya kan ke sekolah? bila disuruh berhenti kenapa tak berhenti? mencari nahas jangan salahkan orang ok.. lagi satu, sampainya hati kawan anak dia tu langsung tak bantu anak dia masa nahas.. kenapa ko lari dik oi.. tak sayangke pada kawanmu itu?

tapi bila mama baca entry datuk AKJ, betul la.. anak2 kan tanggungjawab kita.. kalau setakat beranak bagi makan bukan susah, tapi nak bentuk jadi orang tu yang susah..

bila dikata anak jahat, mula melenting, nak disaman sana, disaman sini, pastu nak naik court, buat press conference, nak suruhanjaya diraja.. alahai.. redha ok.. Allah tempatkan dia tempat yang lebih baik mungkin.. sabar banyak2..

ayat ketua polis dalam berita semalam la mama paling nak tergelak.. ye la.. kalau polis buat salah semua marah polis.. tapi kalau polis yang kena, takde sapa2 kesian kan? depa pun ada anak bini ok.. ayat dia semalam "anak sapa yang langgar polis? anak orang baik2 la kan? kalau kata anak orang jahat marah pulak" dusyum! pedih2.. hahahahhahaha

siapa makan cili, dia terasa pedas le..

jauhkanlah anak2 kita dari bertindak diluar pengetahuan kita..

5 ulasan:

Fid berkata...

org akan kata kat kita TAK KENA BATANG HIDUNG SENDIRI SEDAP LA NGATA ORANG
tapi ini bkn mengata tapi nyata...
sapa punya punca???
sapa yang lena??
mak bapa takleh wariskan kebaikan kat anak fullstop

tapi kita boleh didik..

m-i-o berkata...

ahkak rasa, mak budak tu masih dalam stage trauma. tetiba anak dia meninggal. kena tembak polis pulak tu. anak bongsu lagi, anak kesayangan.

memang susah nk terima kenyataan, especially bila kita dah didik anak sepenuh jiwa. end up, jadi gitu.

it's normal to blame other people. nak pulak mesti jiran sekampung dok pong pang pong pang anak dia gitu gini. entah2 dia pulak ketua wanita umno kampung dia. entah2 dia pulak pernah dok nasihat anak2 jiran tetangga. ekekekeke. pressure tu! :P

kita tunggu je la siasatan. mana le tau kot2 memang polis tersalah tembak :P

mast@work berkata...

kak fid, kak zufa, kalau tak kena batang hidung sendiri memang kita tak tahu.. tapi tanggungjawab sbg ibu memang kita yang kena tanggung.. berat dan susah, tp balasannya anak yang soleh dan hormat ibubapa..

kalau memang betul polis dah tersalah tembak, memang tragis le bak kata datuk AKJ

Fid berkata...

tapi kalau lari mmg polis tembakkan
berani kerana benar lari kerana salah la kan
malangna kena tang kepala kalau kena kaki ok la kot

mast@work berkata...

kak fid, tu pasal nak jadi kes naya.. nak jadi cerita.. kalau dia tembak kaki tak jadi la lagu ni.. gamaknya lah