Selasa, 2 Mac 2010

sesi menambah kuantiti susu

*pictures are googled

alhamdulillah, esok genap tiga bulan incik aidan little brown bear mama.. kami masih berjaya breastfeeding.. syukur sangat2.. ada kala incik M itu menjelma terutamanya masa bekerja sehingga mama jadi acuh tak acuh bab memerah susu.. ku gagahkan juga sebab takmahu mengalah.. alhamdulillah, stok masih tersedia.. walaupun tak semeriah pakar2 susu ibu yang mama kenal, tapi cukup untuk aidan..

apapun, mama masih berusaha menambah kuantiti dan kualiti susu.. dari minum 2liter air sehari sehinggalah makan makanan tambahan...

inila tips mama.. yang tak seberapa.. lagipun, mama rasa tips ni berguna untuk orang yang kurang kuantiti susu.. mama mengaku, nak dapat 12-15oz sehari tu mudah.. lebih dari tu serius penat aa nak memerahnya... itupun aidan sehari kat nurseri memang minum kuantiti yang sama.. kiranya mama kalau boleh cuba mengganti jumlah yang sama dihantar ke nurseri.. kalau dapat lebih memang bonus betul la..

so, camne mama nak tambah susu?

firstly, hari2 tak miss makan 2 benda ini.. spirulina n alfalfa.. spirulina ni mama beli kat guardian aje.. senang, banyak tempat jual.. alfalfa mama beli dari arnie (genkimomma).. mama puas hati la makan ni.. beli pun sebotol ada 330 biji.. banyak ooo.. mama makan sehari 2 biji spirulina dan 3 biji alfalfa.. kalau korang kurang susu leh la tambah dos.. tapi ingat, kena minum banyak air tau.. arnie, lepas ni leh la mas join shak.lee.. senang sikit nak beli sebab stokis ada dekat je dengan rumah baru.. ahahahaha.. leh aku bisnes lepas ni.. chewwah!


kalau boleh cari vege capsules atau yang ada logo halal jakim ye..


mama punya yang 330 tablets tu..

kendian, mama minum susu.. dari susu dutch lady, sampai la susu anmum lacta semua mama balun.. sebab bila minum susu, lagi senang badan nak produce susu..


mama minum perasa biasa je.. coklat tak try lagi.. kalau nak sedap, tambah gula 1 sudu kecik.. minum masa panas.. tak le rasa tersedak.. huhuhuu

dan yang paling mama recommend adalah ini.....

minum air longan.. pergh.. kalau minum ni konpem lebih kencang dari biasa dek non! mama baru try seminggu.. nak lagi sedap, rendam longan ni dalam air panas2.. masukkan 1 sudu kecil gula.. pastu minum masa suam.. pergh.. layan beb!



kat senseh cina memang ada punya la.. kalau dalam pantang takleh minum lagi la longan ni sebab sejuk.. dah habis pantang boleh aje.. ngeh ngeh ngeh

ape lagi... kalau nak try sila la.. korang bayang la hari2 gue makan itu vitamin.. air longan n susu tu selang sehari pun ada juga.. ikut selera..

5 ulasan:

Ealyie berkata...

sila..sila.. sila tambah stok anda untuk waktu2 kecemasan.. ahahaha..
pape, sila calling2 saya mcm biasa.. ahahaha.. ko buat aku gelak tingatkan kes lupa tutup pintu freezer nyah..;p

alfa juliet berkata...

mas aku minum susu lacta nak tambah susu...memang berkesan sgt...ada mas ajeh minum air, jgn lupa tu..nanti ko akan perasan stok ko makin mengecil, tapi ko wat donno je..teruskan pumping..ada masa gi berurut

mast@work berkata...

ely, ko memang guru aku.. uhuhuhuhu..

aza, ko berurut kat mana weh? nnt bgtau.. leh aku pi jugak..

alfa juliet berkata...

aku berurut kat spa biasa jeh mas..kan ada khidmat urut satu badan...dlm rm80..rasanya tempat ko lagi murah, ko tau la kl main duit je lebih..

mast@work berkata...

kena cari aku ni tempat ngurut..