Sabtu, 6 Mac 2010

mengurus EBM ke taska

ide untuk entry ni datang dari kak Fid.. berkisar pada bagaimana nak uruskan EBM untuk dihantar ke nurseri..

masa aiman dulu memang mama tak poskan EBM.. sebab jahil dan tak tahu macammana.. itupun syukur sebab aiman masih bf lepas balik dari ofis sampai umur dia 7 bulan.. sekarang ni time aidan, alhamdulillah takde campur2 langsung.. 

so, camne mama bekalkan EBM ke nurseri? masa awal2 dulu, mama isi dalam botol bumblebee tu penuh 5oz setiap satu.. kalau kat ofis bubuh dalam liner pun lebih kurang sama..

pastu mama perasan yang nurseri panaskan sekali harung dan adik tak minum sebanyak itu.. adik hanya minum lebih kurang 2-2.5oz untuk setiap sesi..

since then, mama pack each bottle and liner 3oz.. at least tak le rasa ralat sangat bila nurseri buang baki sikit2 gitu..

so, sehari mama bekal 15oz utk aidan.. lebih kurang 5 botol la.. dan masih sustain sampai sekarang..

disamping tu, mama try pastikan nurseri panaskan dengan betul.. mula2 tu mama ajar la depa panaskan ebm dalam cawan berisi air panas.. masukkan botol tu.. tapi entah macam mana ada sekali tu mama balik dapat botol aidan susu masih sejuk..

owh, dah mula risau ok.. maknanya susu tak reheat betul2.. nasib baik ada duit extra sikit.. campur dengan duit aidan yang orang bagi tu mama beli la bottle warmer.. letak kat nurseri ooo.. redha je la.. kalau ada anak2 lain punya susu pun panas dalam tu pun kira ok la.. tak kisah.. janji susu aidan ok dah syukur sangat..

itu bahagian mama la.. rezeki dapat nurseri yang support susu ibu ni.. risau juga kalau tak dapat support.. mati mana nak cari nurseri lain weh..


4 ulasan:

Ryany berkata...

Bertuah dpt nurseri gitu. Kat nurseri airell tu, nyampah betul! Anak2 dara pemalas, siap sound kita balik bila kita tegur Airell tu tak bersih, time amik selalu jer diapers penuh taik. Botol susu pun cuci selekeh. Geram hakuu!

mast@work berkata...

rini, alahai.. stress gitu dapat nurseri camtu.. kadang2 bila staf2nya muda sangat tu yang jadi camtu kut.. nurseri aiman n aidan ni makcik2 yang jaga.. alhamdulillah ok

Fid berkata...

akak murai nikan
kalau bg benda baru harus ku kepoh berjam2 dah sampai opis kol lagi then cakap maap la ya ahkak mmg gini huwahuwa

mast@work berkata...

kak fid, ahahahaha