Isnin, 7 Disember 2009

pengalaman kedua yang indah

mula2, tq untuk semua ucapan tahniah untuk mama n baby.. sorry juga sebab lambat update blog ni.. rasa bersawang pun ade.. hehehe.. mesti ramai tertanya2 apa yg dah berlaku dari hari bersalin tu sampai la harini kan? (chewwah, perasan je!) tak kira la.. hahahahha cam harem.. 

okey.. cerita pasal hari kejadian (cam CSI) rabu malam tu mama memang siap prepare dah.. beg diperkemas, siap syampu rambut semua, dan memang nak bersenang lenang untuk malam terakhir sebelum menyerah diri ke hospital khamis pagi tu.. malam tu tunggu papa balik.. tapi papa balik lewat sangat (12 tengahmalam to be exact) pukul 11 mama dah tertidur.. yang lagi bestnya, aiman siap tidur lewat lagi.. tunggu papa dia.. kesian sebenarnya papa time haritu.. sebab tidur kejap betul..

malam tu memang perut rasa tak sedap sangat.. tp memikirkan baby gerak cukup n khamis pagi nak ke spital dah, sempoi je la tidur.. pukul 3 pagi, mama rasa sakit perut dan nak terkencing sangat2.. sekali pi toilet tengok ada darah.. aiyak! patut le perut rasa contraction makin kerap..

kejutkan papa, tok ayah n tok.. pukul 3.30am sampai dah ke spital.. tok ayah hantar mama n papa.. masa ni sakit dah mula kerap.. tapi masih boleh tahan.. rupanya jalan dah buka 5cm.. giler betul! air ketuban tak pecah lagi lak tu.. time kat ER tu baru Dr pecahkan.. haaaa.. pastu memang le rasa cam nak matiiiiiiiii.. perghhh.. sakit betul penangan kena pecahkan ketuban n turun darah ni.. Dr tu tanya kat mama, nak epidural tak? woohooo, confirm beb.. tak tahan menanggung..
anesthetist sampai lebih kurang pukul 5.30am.. masa tu tuhan aje yang tahu sakitnya bila dia suruh duduk tegak tapi bawah dah buka 6cm.. ngeri wooo.. sampai menjerit mama.. serius tak boleh tahan.. lagipun sebenarnya, mana orang ambil epidural bila dah buka besar.. aku ni je giler!! hahahhaa.. masa time aiman buka 4cm dah ambil siap2 dah epidural.. masa tu tak sakit sangat.. lagipun masa time aiman ambil epidural lepas dapat pethidine (injection) tu.. kira dah ada sedikit bantuan aa.. Dr Joanna, tq so much for making things easy (Dr ni baik betul.. siap lapkan peluh mama lagi)

tapi lepas je dapat epidural, legaaaaaaaaaaaaaaa.. hahahha.. tu yang siap sempat update ikut phone tu..

sekali jam 6.40am gitu jalan dah buka 8cm.. masa ni, kaki dah rasa kebas.. memang rileks je aa.. x sakit.. contraction pun rasa ala2 orang urut kaki mama je.. hahahaha.. pukul 7am, prof Hatta mai.. tengok sekali jalan sudah buka 10cm daaaa... waaahhh.. cepat giler.. tp prof cakap adik dah terberak.. so kena push cepat sikit.. memandangkan dah numb, nurse la bantu bgtau bila contraction mai untuk push.. mula2 tu rasa happy juga sebab prof kata tak perlu epi (potong, potong, potong!) wah, best tu kalau tak kena epi seh!! sekali masa lepas first push, prof nampak tali pusat lilit adik.. kena la potong juga.. nasib la sikit.. (memang sikit giler sebab la ni tak rasa sakit pun.. serius! papa tengok pun kata sikit je)

dengan 3 kali push, alhamdulillah, lahir la adik ke donia.. hehehhehe.. 

nama saya Aidan bin Muhd Harris 
 kalau korang geram ngan pipi dia, mama lagi la geram!!! ni dah dalam bilik dah..

his first cry - dalam labour room.. pastu kena nenen terus senyap!! serius first hour after labour feeding really helps me in bfeeding.

memandangkan epi tak lama, cord blood pun selesai ambil awal (hopefully darah cukup untuk disimpan) - mama keluar dari labour room dan masuk bilik lebih kurang pukul 10am..

masuk hari kedua, mama dah discaj.. tapi Aidan tak dapat keluar sebab detect jaundice.. agak tinggi juga.. dan Aidan kena double phototherapy bagi bantu cepatkan kurang kuning.. 

Alhamdulillah.. after 4 days, mama dah selamat keluar dari hospital bersama Aidan.. kepada yang doakan kami sekeluarga, terima kasih banyak2.. to papa, sorry to burden you with the bills.. we love you..

hari kedua, dah nampak kuningnya kan??

pencapaian hari ke-5 bfeed - perah dah dapat 3oz.. tak masuk lagi yang adik minum.. ish, time aiman dulu kenapa la tak cukup semangat camni..


10 ulasan:

Queen berkata...

waaah..sangat best dapat baby..tapi baca time proses die tu...huhu..

saya suka bay..nak baby...tapi takut........huhu

mast@work berkata...

queen, memang best.. nak lalui bab nak beranak, rasanya sapa2 pun ngeri.. hehehehe

norfazleen berkata...

wow! sungguh adventure..hehe..yuhuu,takutnyeee...

firiz berkata...

mas.. dh start tak tido mlm la ekk.. hehe... nak bersalin satu hal, dh selesai kene jadi kelawar la plk.. huhuhuhu... :-)

Mama Adib berkata...

comel...

semoga aidan cepat sembuh dari kuning

aishah zaharin berkata...

laling,i pun dok bekenan nama AIDAN! tapi still mencari² maksud dan ejaan dalam arab. boleh kasik intro sket itu meaning ka?

wishing you speedy recovery and take care!

ps - pantang kat permata ke? kalau permata, harus ku rancang tawaf orang beranak di sekitar lembah klang.. ngehngeh.. (nasib baik tgh sale) hehe..

shuzana berkata...

wahhh..tetiba teringat time beranakkan aqila..k yol dpt le rase camne kalau water bag dipecahkan ngan waterbag yg terpecah sendiri..

teruskan bf ur lil aidan ok..kuatkan semangat..chaiyok mas..chaiyok aidan..

nway..congrats again bebeh..

m-i-o berkata...

ya Allah! takutnya nak beranak (lagi). tiap2 kali baca kes ngeri (eh, ada ke yg tak ngeri?) mesti seram sejuk je kaki. kahkahkah!

anyway, congrats! :P

udah 2 boys yaaa...sila cuba lagi untuk mendapatkan anak perempuan pulak. (err, cuba lagi?) :P

Mummy Harith Hannah berkata...

Congratulations!!!

Happy berpantang & breastfeeding, ya! ;)

Hazrina Ahmad berkata...

congrats n take care yer...

syoknyer breastfeed...nnti turunkan ilmu kat aku ek...utk next baby lah...(bila ada rezeki nnti)...

hehehe