Jumaat, 25 Julai 2008

kenang kenangan.. hehe

alhamdulillah.. sampai juga hari jumaat.. mama pun dapat selesai 4 hari puasa.. hari ni off sat.. maka tinggal la lagi 8 hari.. yeay!! untuk 3 hari puasa pertama tu mama masak la sendiri.. isnin masak nasi lemak, selasa masak ikan stim n nasi putih dan rabu masak kuey teow hong kong..

cerita pasal kuey teow hongkong ni memang best.. dolu2.. time kat UTM, mama duduk Kolej Tun Razak (1999 - 2003) best woo kolej tu.. pengetua dia best, kawan2 ramai.. bukan setakat budak awam.. ada budak kimia, pendidikan islam, tesl.. ooOoo.. tak leh kira le.. biasa la budak perempuan kat utm selalu naik bas balik dari fak ke kolej.. time yang selalu meriah kat cafe tengahari lebih kurang kul 1 dan 6 petang untuk dinner.. memang time tu meriah dengan girls.. kadang2 kelakar jugak sebab boys maybe segan2 je nak beli food time kami ada.. hahaha..


salah satu menu yang memang mama n geng suka order adalah kuey teow hong kong.. uuUUuu.. memang layan.. tak masuk lagi layan tomyam and etc.. yang bestnye.. abang kat cafe tu pandai la masak kuey teow hong kong tu (utk abg tersebut jika baca statement ni.. sorry, saya dah kawen.. hahahah) jadi selalu la muka mama n geng tercangak depan tingkap menengok dia masak2 makanan kami.. hehehe.. (gambar sebelah papa tengah makan n aiman intai2.. hahaha)


jadi ntah macammana mama teringat pasal kenangan ni mama pun try la masak petang rabu tu.. menjadi.. walla!!!!
nak resepi?? sonang yo..

untuk 2 orang makan (mama n papa aiman)

2 genggam kuey teow.. basuh.. dan toskan.. kalau keras, celur sket..
4 biji telur.. 2 biji untuk setiap orang

pukul telur dalam mangkuk asing. panaskan minyak sket je, masukkan kuey teow dan tuang telur.. make sure rata supaya dia jadi cam penkek gitu.. ketepikan

bawang putih, merah dan halia sikit di potong halus.
daging sket
ayam sket
baby corn sket
carrot potong panjang2 halus sket
bunga kobis sket
2 sudu stok ayam maggi dibancuh dengan air (lebih kurang 300ml)
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan air
air secukupnya
garam
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih
cili api dihiris halus kalau suka pedas
daun sup + bawang utk hiasan

cara2.. lebih kurang cam nak masak ladna je..

tumis bawang n halia hingga naik bau. masukkan daging. dah lama sket, masukkan pulak ayam.. kendian masuk stok ayam.. biarkan mendidih.. agak2 daging empuk. kendian masukkan lada sulah n sos tiram.. garam sikit saja sebab kadang2 sos tiram dan stok ayam dah masin.. rasa tau.. pastu masukkan sayur2.. biarkan mendidih.. masukkan cili api dan last sekali baru masukkan bancuhan tepung jagung.. tuang kuah ke atas kuey teow dan hias dengan daun sup n bawang.. tadaaaaa..

mama nak ucap toche untuk kawan2 yang sblm ni sudi salin resepi mama.. harap menjadi la ye.. pape boleh tanya.. okeyla.. petang ni mama nak pi Teluk Batik.. hehehehe.. cuti2 mesia.. update minggu depan.. toodles peep.. XOXO mama!

4 ulasan:

.:: stripes & polkadots ::. berkata...

ade org intai laaaaa.....

mast@work berkata...

tau xpe.. nampak sangat kan?? hehehe

mast@work berkata...

tau xpe.. nampak sangat kan?? hehehe

suhanatomiran berkata...

eyt awak!kiter salin resipi aawak..wink2**.trimasss...hikhikhik