Isnin, 20 September 2010

roti sosej



versi mama - campak2 nasib menjadi..

misi sosej ni - untuk di bawa ke rumah kak yang.. saja pi terjah rumah kakak baru balik dari mesia.. kasi bau2 mesia sikit.. rindu oooo.. harini pulak cuti 'hari menghormati orang tua' - comel kan? hehehehe..

kak yang masak lontong n nasi lemak.. ya Allah kenyang kami tak payah citer aa.. 2 3 round kami lanyak.. sambil2 tu update kisah2 mesia..

bila dapat jumpa kawan2 mesia kat sini baru la rasa bernyawa balik..

huhuhu


sebelum digoreng


cooked with love


nasib la menjadi.. sebab tepung roti dah habis.. main try je lanyak guna tepung gandum biasa.. huhuhuhu

practice makes perfect.. kali ni tak ada bantuan dikyah.. so berjaya jugala mama buat sendiri.. sebelum ni dikyah yang tukang lilit2 roti tu kat sosej..

doh guna breadmaker ajo laa.. bila la nak beli oven ni... tangan dah gatai2..

resepi doh
300gm tepung gandum
200ml susu segar
45gm butter
15gm gula
5gm garam
6gm yis kering..

campak semua ikut aturan cik BM

pastu uli cam bebenang.. mama timbang untuk separuh sosej guna 30gm doh.. sosej pula kerat separuh, basuh n lap kering..

bila dibuat bebenang, lilit pada sosej.. pastu celup telur yang dah dipukul n last sekali breadcrumbs..

siap, make sure biar kejap dalam 15-20minit supaya sempat dia naik sikit laie..

pastu goreng.. jangan pakai api besar sangat takut belah dalam tak masak..

tadaaa.. siap! tempoh buat.. cik BM kerja sejam, mama kerja sejam.. hahahahha

nota: mama minta ampun maaf tak terbalas komen2 sebelum ni.. sorry ye..

2 ulasan:

mama glam berkata...

aku pun dah gatai tangan nak beli BM dengan oven... hahhaha.. giler tamak x hengat eik nak beli dua2 sekaligus! Nanti dah ada, ble ar aku buat roti2 cam ko buat ni.. hehhehehe

mast@work berkata...

hehehe.. nanti ko tempek gambar ek..

aku ni dok berkira2 nak beli oven ni.. tak taaahhhaaannnn