Khamis, 16 September 2010

milestone tak semenggah

dah lebih 9 bulan mama susukan aidan.. alhamdulillah.. syukur.. sekarang ni stok masih sendu2 tapi digagahkan jua..
pengakuan pesalah breastfeeding tegar - mama ada bagi FM kat aidan.. seminggu 5 kali - pagi aje.. time kat nurseri.. sedih sangat, tapi rezeki aidan gitu la.. rasa cam nak ketuk kepala.. geram n sedih..
tapi syukur stok masih ada.. kira sehari sekali aidan minum FM.. lain2 masih EBM dan malam memang jadi koala bear mama.. siap kaki cangkuk tangan kaut mama tak lepas2 sampai pagi.. hohoho.. tak bagi peluang langsung nak pump.. bila dah sampai pukul 10-11malam mama dah tak larat langsung dah.. tergolek lembik ok.. bangun pagi perah susu dah tak ada.. kering.. aidan whole night mulut memang kat nenen je.. sumpah malu kalau diambil gambar.. tidur sakit belakang tak payah citer aa..
sekarang budak kecik tu lagi pandai.. susu bukan setakat mengiring sebelah mama.. siap meniarap, gaya besar terkangkang semua ada.. aduyai!
tapi mama rasa antara banyak2 tips yang mama jumpa untuk tambah stok susu, tips ini yang paling terbaik..
POWER PUMPING!!
serius memang tambah juga stok sendu mama tu..
tapi kalau boleh buat seminggu straight power pumping ni memang kencang aaa..
mama first baca kat blog kak fid..
tapi kekdahnya lebih kurang gini laa
yang penting, anak tak ada dengan kita.. pi hantar nursery, kita bercuti sebab kalau tak cuti haru la nak buat..
buat aturan 15min pam, 15 min rehat, 15 min pam, 15 min rehat.. pastu rehat kejap dalam 1-2 jam, sambung balik pumping..
giler weh, kalau buat ni confirm!!!!!! susu tambah balik
dengan syarat,
mesti tenang, dan minum ayaq putih sebelum dan selepas pumping..
mama selalu buat sehari - dua hari je.. tak dapek la seminggu.. lab menanti.. sensei pun ada leceh le..
kalau dapat buat seminggu, ku buang FM tu terus!!!
hahahahhahaha..
kalau korang nak maklumat lanjut, tanya pakcik gugle la ek.. hehehehe

gambar pakcik google bagi




5 ulasan:

yatie chomeyl berkata...

baby SN pulak lepas 1 thn, cikgu bg minum susu kotak kat hoikuen. tp bila nmpk je muka mommy, terus buang sus kotak dan menuju ke nenen hehe

alfa juliet berkata...

mast aku bangga dgn ko..niat pun Allah dah bagi pahala, apatah lagi kita mengepump n beri susu direct....

Yen berkata...

alif pun minum FM klu xsilap aku sekali sehari sbb stock aku dah xcukup, cuti raya mmg ingat nak kumpul stock balik tp setiap jam dia menetek je camne huhu...malam pun sama ..

mast@work berkata...

yatie, budak nenen gitu le kan kan kan.. takleh nampak emaknya..

aza, alhamdulillah, syukur aku masih gigih sampai la ni..

yen, aku bancuh siap2 satu botol dari rumah.. aku mmg tak letak FM kat kindy.. takut depa lajak aku tak tahu..

MyBotanG berkata...

Salam Mas,
I've read about bottle tooth decay and it can happen to breast fed babies as well.. it happens when baby tido ngan susu dlm mulut - like being latched to the breast or with the bottle dlm mulut.. so becareful.. sayang if rosak gigi Aidan yg cumel-2 tu..

All the best!!